Někteří lidé zavařovanou zeleninu milují a jiní zase ne. Já osobně chuť doma zavařené kukuřice miluji, chuť je vždy lepší než konzervovaná cukrová kukuřice z obchodu.
Co budeme potřebovat
- čerstvou kukuřici
- sůl
Postup
- Jako první si připravíme zavařovací sklenice.
- Vymyjeme je teplou vodou se saponátem a důkladně opláchneme.
- Teplotu sklenic bychom měli udržovat alespoň na pokojovou teplotu.
- Do sklenic poté přidáme sůl.
- Pokud máme sklenice o obsahu 0,5 litru, bude stačit ½ lžičky soli, pokud pracujeme s 1 litrovými sklenicemi, přidáváme celou lžičku.
- V čajové konvici si uvaříme vodu.
- Čerstvá kukuřičná zrna přidáme do sklenice a přidáme vroucí vodu.
- Ve sklenici necháme 3 centimetrový prostor.
- Otřeme hrdlo sklenice a nasadíme víčko.
- Víčko důkladně utáhneme a sklenice vložíme do tlakové nádoby s vodou.
- Tlakovou nádobu uzavřeme a vodu, která je v ní přivedeme k varu.
- Dále postupujeme podle návodu, který k nádobě patří.
- Tlak v nádobě musí být adekvátní k nadmořské výšce, ve které se zrovna nacházíme, aby zavařování proběhlo správně.
- Po uplynutí nutné doby, vypneme ohřev nádoby.
- S nádobou nemanipulujeme, dokud se tlak nevrátí zpět na nulu.
- Otevřeme víko, aby pára mohla ven, a počkáme 5 minut.
- Víko zcela sundáme a vyndáme sklenice.
- Ty vedle sebe seřadíme a necháme je zcela vychladnout.
- Když sklenice vychladnou, zkontrolujeme těsnění a kukuřici uložíme na chladném místě.
Pro 0,5 litrové sklenice je doba zavařování přibližně 55 minut, pro litrové sklenice to je až 90 minut. Doba se odvíjí od nadmořské výšky, ve které se nacházíte.