Naložený hermelín je oblíbenou nejen hospodskou pochoutkou, která je navíc jednoduchá na přípravu. Ideálně ho podávejte s čerstvým chlebem a pivem.
INGREDIENCE
- 4 hermelíny
- 1 velká cibule
- 8 stroužků česneku
- 1 šálek feferonek
- 1 lžička celého pepře
- 1 lžička papriky
- 2 – 3 bobkové listy
- 2 lžíce tymiánu (čerstvého nebo sušeného)
- extra panenský olivový olej – tolik, kolik potřebujete k zakrytí sýra
- sůl podle chuti
POSTUP
- Budete potřebovat velkou zavařovací sklenici – čistou a suchou.
- Všechny hermelíny nakrájejte podélně napůl.
- Česnek oloupejte a prolisujte, cibuli nakrájejte.
- Česnek rozetřete na všechny vnitřní strany hermelínů.
- Posypte paprikou a solí, přidejte plátky cibule a přiklopte druhou polovinou hermelínu.
- Vložte hermelíny do sklenice a přidejte bobkové listy a celý pepř.
- Pokuste se hermelíny na sebe naskládat co nejtěsněji, abyste nemuseli použít příliš mnoho olivového oleje na jejich zakrytí.
- Přidejte tymián, feferonky a případnou zbylou cibuli.
- Polévejte extra panenským olivovým olejem, dokud nebude sýr zcela zakrytý.
- Zatřeste nádobou, abyste dostali vzduchové bubliny ven.
- Uzavřete zavařovací sklenici a chraňte ji před přímým slunečním zářením při pokojové teplotě po dobu 1 – 6 týdnů.
- Každé 2 – 3 dny protřepejte, abyste dostali vzduch ven.
- Doba nakládání závisí na tom, jak je hermelín zralý.
- Pokud je již měkký, může to trvat i 5 dní.
- Pokud je jemný, bude nakládání trvat přibližně 2 týdny.
- Jakmile hermelín dozraje a změkne, uchovávejte ho v lednici až 2 týdny.
- Podávejte s feferonkami, kolečky cibule a chlebem.
Vyzkoušejte i naše další recepty z hermelínu! Máme pro vás pomazánku, salát i plněný dortíček.