Přestože je to svým způsobem jen základní recept na přípravu zelí, dá se tento způsob použít na jakýkoliv druh zeleniny, který má vyšší obsah vody.
Perfektně se hodí nejen na zelí, ale také cuketu a další druhy zeleniny. Někdo tak připravuje dokonce i ovoce.
Ingredience:
- 2,3 kg červeného nebo bílého zelí
- 3 polévkové lžíce soli
- 1 lžíce celého kmínu
- 1 lžíce kuliček jalovce (kdo nemá rád, může vynechat)
Postup:
- Odstraníme vnější listy i košťál a několik listů si dáme stranou, ale ještě předtím je zbavíme tvrdých částí a rozkrojíme na čtvrtiny.
- Hlávku rozkrojíme na menší části, aby se nám lépe strouhalo.
- Zbavíme se bílého jádra a každou čtvrtku zelí nastrouháme do velké mísy.
- Zasypeme solí, kmínem a jalovcovými bobulemi, promícháme, lehce namačkáme a necháme 15 minut odstát.
- Poté si připravíme čisté sklenice a zelí do nich rozdělíme.
- Prsty i pěstí zelí důkladně namačkáme do sklenic, aby bylo ponořeno ve vlastní šťávě.
- Nahoru dáme kusy listů, které jsme si předtím odložili stranou.
- Zelí zatížíme igelitovým sáčkem naplněným vodou.
- Přes to pak dáme čistý kus látky a sklenici utěsníme pomocí gumičky.
- Nádoby dáme na místo, kam nejde přímé sluneční světlo a je tam stálá pokojová teplota.
- Necháme fermentovat minimálně 10 dnů, přičemž průběžně kontrolujeme, zda je zelí stále ponořené.
- Po uplynutí 10 dnů zelí ochutnáme a pokud se nám jeho kyselost ještě nezdá dostatečná, necháme ho kvasit ještě další 2 až 4 dny.
- Když je chuť správná, přendáme sklenice do chladničky, kde je můžeme skladovat až 6 měsíců.