Nálev na zavařování rajčat

Nálev na zavařování rajčat

Univerzální nálev na rajčata si zvolí každý sám, můžete využít buď sladkokyselý nálev, nebo pouze slaný nálev – osolená voda.

Budete potřebovat

  • 1 l vody
  • 0,5 l octa
  • 80 g cukru
  • 40 g soli

Postup přípravy

  • Do hrnce vlijte vodu a začněte ji zahřívat.
  • Vsypte všechny ostatní suroviny do vody a přiveďte k varu.
  • Jakmile vzniklý roztok projde varem, odstavte a nechte vychladnout.
  • Do nálevu můžete přidat i hořčičné semínko – dle libosti.

Na tento recept potřebujete zavařovací hrnec. Pokud ho máte k dispozici, řiďte se našimi instrukcemi a bude to hračka!

Budete potřebovat

  • rajčata
  • nálev
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • zavařovací hrnec s teploměrem
  • koření – bobkový list, kuličky černého pepře, nové koření

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdříve sterilizujte sklenice na zavařování včetně víček.
  • Připravte si sladkokyselý nálev.
  • Rajčata omyjte a očistěte od stopek.
  • Pokud máte menší rajčata, která se vlezou do sklenic, propíchněte každé rajče alespoň dvakrát párátkem.
  • Jestliže jsou rajčata větší, rozkrojte je na poloviny nebo čtvrtiny.
  • Napěchujte je do sklenic, přidejte koření a zalijte nálevem.
  • Otřete okraje sklenic a pořádně víčka utáhněte.
  • Sklenice vkládejte do zavařovacího hrnce tak, aby se nedotýkaly a podlijte je vodou.
  • Zavařujte po dobu 30 minut na 80 stupňů.
  • Jakmile jsou rajčata hotová, sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru.
  • Po vychladnutí je uskladněte do chladného a tmavého místa.
Nakládaná rajčata v zavařovacích sklenicích.
zdroj: lanascooking.com

Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na nakládané okurky na několik různých způsobů. Oblíbená pochoutka, která se nikdy neomrzí!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.