Univerzální nálev na rajčata si zvolí každý sám, můžete využít buď sladkokyselý nálev, nebo pouze slaný nálev – osolená voda.
Budete potřebovat
- 1 l vody
- 0,5 l octa
- 80 g cukru
- 40 g soli
Postup přípravy
- Do hrnce vlijte vodu a začněte ji zahřívat.
- Vsypte všechny ostatní suroviny do vody a přiveďte k varu.
- Jakmile vzniklý roztok projde varem, odstavte a nechte vychladnout.
- Do nálevu můžete přidat i hořčičné semínko – dle libosti.
Na tento recept potřebujete zavařovací hrnec. Pokud ho máte k dispozici, řiďte se našimi instrukcemi a bude to hračka!
Budete potřebovat
- rajčata
- nálev
- zavařovací sklenice s víčkem
- zavařovací hrnec s teploměrem
- koření – bobkový list, kuličky černého pepře, nové koření
Postup přípravy
- Ze všeho nejdříve sterilizujte sklenice na zavařování včetně víček.
- Připravte si sladkokyselý nálev.
- Rajčata omyjte a očistěte od stopek.
- Pokud máte menší rajčata, která se vlezou do sklenic, propíchněte každé rajče alespoň dvakrát párátkem.
- Jestliže jsou rajčata větší, rozkrojte je na poloviny nebo čtvrtiny.
- Napěchujte je do sklenic, přidejte koření a zalijte nálevem.
- Otřete okraje sklenic a pořádně víčka utáhněte.
- Sklenice vkládejte do zavařovacího hrnce tak, aby se nedotýkaly a podlijte je vodou.
- Zavařujte po dobu 30 minut na 80 stupňů.
- Jakmile jsou rajčata hotová, sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru.
- Po vychladnutí je uskladněte do chladného a tmavého místa.
Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na nakládané okurky na několik různých způsobů. Oblíbená pochoutka, která se nikdy neomrzí!