Závin je oblíbeným moučníkem, který nejčastěji připravujeme s jablečnou či tvarohovou náplní. Ovšem ten makový rozhodně stojí za to vyzkoušet. Má úžasnou chuť, jemnou konzistenci, na jazýčku se úplně rozplývá.
Ingredience:
- 250 g mletého máku
- 250 ml mléka
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 1 lžička skořice
- 50 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 30 g rozinek
Postup:
- Do středně velkého kastrolu dáme máslo, necháme rozpustit a hned přihodíme mák.
- Pokud neseženete mletý, je nutné jej nejprve umlít na mlýnku pro mák či na kávomlýnku.
- Mák zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni, dokud není měkký.
- Chvilku to bude trvat a je nutné mák míchat, aby se nepřichytil.
- Jakmile je mák měkký, můžete jen odstavit a nechat trochu ochladit.
- Mezitím si vyndejte středně velkou misku, dejte do ní kůru z citronu, skořici, cukr a rozinky.
- Vše promícháte, a nakonec přidáte vychladlou makovou směs
- Znovu důkladně promícháte tak, aby se vše spojilo a mělo to hladkou strukturu.