Plněná tortilla má již dlouhou dobu své místo v gastronomii a staly se oblíbenou součástí našeho běžného jídelníčku jako lehký oběd nebo chutná večeře.
Poskytují totiž velký prostor nejen pro využití vlastní fantazie a tím uspokojí chutě leckterého labužníka.
Víte, že se tortilly plní i na sladko?
Naše recepty
Máte strach, že vám tortilly během přípravy vychladnou. Klidně je dejte na chvilku zapéct do sendvičovače. Pokud oceníte radu s výběrem tohoto pomocníka, mrkněte na tipy, jak vybrat nejlepší toustovač.
Možností čím plnit tortill je spousty. Sem patří dušené houby, protože i ty se hodí do tortill. Další možností mohou být i ryby nejčastěji konzervované například tuňák. Vše můžeme ještě doplnit zeleninou, uzeninou nebo i omáčkou.
Recept na domácí tortillu
Není nic lepšího než nefalšovaná mexická placka, kterou si připravíte doma. Je to jednodušší než by se mohlo zdát!
Co budeme potřebovat
- 500 g mouky pšeničné hladké (lze použít i z poloviny mouku celozrnnou)
- 1 lžíce soli
- 3/4 hrnku olivového oleje
- 3/4 hrnku vody
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup
- V míse smícháme 2/3 mouky se solí, vodou a olivovým olejem.
- Vytvoříme hladké a pružné těsto.
- Poté přidáme postupně zbylou mouku a opět vymícháme do hladkého těsta.
- Těsto rozdělíme na 12-16 stejných dílů a každý rozválíme na lehce pomoučeném vále na velmi tenkou placku.
- Na sporáku si rozehřejeme pánev na středně silnou teplotu a tortilly na ní z obou stran krátce opečte do světle zlata.
Pokud nespotřebujeme všechno těsto, tortilly můžete také opéci, ale ještě o trochu kratší dobu a zamrazit. Až je budete chtít použít, jen je vyndejte z mrazáku, lehce oroste vodou a rozpečte krátce na grilu či pánvi