Elegantní černobílý dort potěší všechny milovníky zvířátek. Vanilkové těsto v kombinaci s máslovým krémem, čokoládovou ganache, posypky a fondánem chutná naprosto skvěle. A co teprve jak vypadá!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
- 1 a 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku másla pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 šálku vaječných bílků (asi 3 velké bílky)
- 3/4 šálku podmáslí pokojové teploty
- 2 lžičky rostlinného oleje
- 1/2 šálku čokoládové ganache (volitelně na náplň – jednoduše zahřejete stejným dílem čokoládu a smetanu ke šlehání)
- 1/2 šálku cukrářských posypek (volitelně na náplň)
Na krém:
- 2 šálky másla, pokojové teploty
- 8 šálků moučkového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 2 lžičky vanilky
Na ozdobení:
- bílý fondán
- černý fondán
- 1 Oreo sušenka
- černé gelové potravinářské barvivo
- pečící papír
Postup
Příprava těsta:
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Vymažte a vyložte pečícím papírem čtyři 15 cm kulaté dortové formy
- Smíchejte všechny suché ingredience na těsto (mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl) ve stolním mixéru s lopatkovým nástavcem, dokud se zcela nespojí.
- Do suché směsi pomalu při nízké rychlosti vmíchejte kousky másla.
- Pokračujte v míchání, dokud ve směsi nezůstanou žádné kousky másla.
- V samostatné misce smíchejte všechny mokré ingredience (vanilkový extrakt, bílky, podmáslí a rostlinný olej) a promíchejte.
- Za stálého míchání na nízké rychlosti 1/3 tekutých ingrediencí do směsi máslové směsi.
- Míchejte, dokud se vše zcela nezapracuje, podle potřeby seškrábejte stěny mísy.
- Vmíchejte zbývající mokré ingredience ve dvou částech při středně vysoké rychlosti až do úplného zapracování.
- Rovnoměrně rozdělte těsto mezi připravené dortové formy.
- Pečte 25 minut, nebo dokud špejle zapíchnutí do středu korpusu nevyjde čistá.
- Nechte 10 minut vychladnout, poté přejeďte stěrkou po obvodu formy, abyste oddělili korpus od formy.
- Umístěte korpusy na mřížku a nechte je zcela vychladnout.
- Po úplném vychladnutí vložte korpusy do mrazáku.
Příprava polevy:
- Máslo šlehejte na vysokou rychlost po dobu 30 sekund pomocí lopatkového nástavce, dokud nebude hladké.
- Pomalu přidávejte moučkový cukr (po 1 šálku).
- Po lžíci do směsi přidávejte také smetanu.
- Nakonec přidejte vanilku a sůl a šlehejte na středně nízkém stupni, dokud se ingredience zcela nezapracují a nedosáhnete požadované konzistence.
- Pokud je poleva příliš hustá, přidejte smetanu.
- Pokud je poleva příliš řídká, přidejte více moučkového cukru.
Příprava dortu:
- Rozválejte bílý a černý fondán na tloušťku cca 0,5 cm.
- Vystřihněte dva kusy ve tvaru avokáda na okolí očí pandy a poté vyřízněte čtyři kruhy (2 bílé a 2 o něco menší černé) na oči pandy.
- Z Orea vyjměte náplň.
- Použijte dva bílé fondánové kruhy jako vnitřní část uší a připevněte je k Oreo pomocí malého kousku máslového krému.
- Připravte si i dva větší kruhy a 6 maličkých na bílé končetiny pandy.
- Vezměte 1 šálek připraveného vanilkového krému a přidejte 1/4 šálku kakaového prášku a lžičku smetany ke šlehání.
- Přidejte několik kapek černého gelového potravinářského barviva a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Vložte do krém do sáčku a uřízněte konec tak, aby byl otvor cca 2,5 cm velký.
- Připravený fondán položte na pečicí papír, aby ztuhl.
- Vyndejte z mrazáku korpusy.
- Každou korpus potřete máslovým krémem, přidejte ganache a posypte posypky.
- Opakujte se všemi korpusy a vršek potřete tenkou vrstvou máslového krému.
- Dort zmrazte na 5 minut, aby krém ztuhl, a poté na dort naneste zbylý máslový krém.
- Uhlaďte pomocí špachtle.
- Nyní dort ozdobte odloženými fondánovými prvky a dodělejte pomocí černého krému v sáčku horní končetiny, ocas a část dolních končetin, na které připevněte bílé kroužky fondánu, které jste si připravili předtím.
- Užijte si to!
