Tento dezert je neuvěřitelně měkoučký, vlhký a máslově jemný. Navíc má úžasnou polevu ze smetanového sýra, která chutná báječně.
Ingredience
Těsto:
- 2 a ⅔ šálku mouky
- ¼ šálku neslazeného kakaového prášku
- 1 čajová lžička jedlé sody
- ½ čajové lžičky soli
- ½ šálku nesoleného másla (změkčeného)
- 1 a ¾ šálku cukru krystal
- 2 velká vejce (v pokojové teplotě)
- ½ šálku rostlinného oleje
- 1 lahvička tekutého červeného potravinářského barviva
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička destilovaného bílého octa
- 1 a ⅓ šálku podmáslí (v pokojové teplotě)
Bílá poleva:
- 340 g smetanového sýra
- 175 g nesoleného másla (změkčeného)
- 360 g cukru krystal
- 1,5 čajové lžičky vanilkového extraktu
Postup
Těsto:
- Předehřejte troubu na 180 °C a formu na pečení vyložte pečícím papírem.
- Ve velké míse smíchejte mouku, kakaový prášek, sodu a sůl. Vše prosejte, abyste odstranili veškeré hrudky. Dejte stranou.
- V další misce vyšlehejte máslo s cukrem (4–5 minut). Přidejte vejce, promíchejte a následně vmíchejte olej, červené potravinářské barvivo, vanilkový extrakt a ocet.
- Suché přísady opatrně smíchejte s podmáslím.
- Těsto nalijte do formy a pečte 28–32 minut. Vyjměte z trouby a nechte chladnout 15–20 minut.
- Po této době vyjměte upečené těsto z formy a dejte chladit na chladící rošt.
Poleva:
- V misce vyšlehejte sýr do hladka. Přidejte máslo a šlehejte 0,5–1 minutu.
- Vmíchejte cukr a vanilkový extrakt. Pokračujte v míchání, dokud se všechny ingredience nepropojí.
- Máte hotovo.
Sestavení dortu:
- Dortové těsto rozřízněte, horizontálně, na půl.
- Na jednu půlku dejte část polevy a rozetřete do hladka.
- Přidejte druhou polovinu dortu a znovu polejte zbytkem polevy. Opět uhlaďte a podávejte.