Batáty jsou často zatracovány, přesto jsou velkou pochoutkou a pokrmy s nimi mají zcela specifickou a nezaměnitelnou chuť. Mezi našimi pomazánkami tak rozhodně nesmí chybět ani tato varianta.
Ingredience:
- 280 g sladkých brambor (batáty)
- 1 středně velká mrkev
- 1 cibule
- 1/2 hrnku vody
- 1 polévková lžíce pasty tahini
- 1/4 lžičky kari koření
- 1/4 lžičky mletého kmínu
Postup:
- Brambory omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a ve slupce uvaříme do měkka, zhruba 30 minut.
- Zatímco se budou brambory vařit, očistíme mrkev i cibuli a nakrájíme na drobné kousky.
- Mrkev s cibulí dáme do menšího hrnce, přilijeme 1/2 hrnku vody a dáme vařit, aby bylo obojí měkké. Trvá to asi 8 minut.
- Jakmile jsou brambory měkké, přecedíme je, necháme vychladnout a poté je oloupeme.
- Sladké brambory přendáme do nádoby mixéru či kuchyňského robota, přidáme pastu tahini, kari koření, mletý kmín a rozmixujeme vše na pyré.
- Mrkev s cibulí necháme okapat na cedníku, poté přihodíme k bramborám a mixujeme tak dlouho, až bude směs dokonale hladká.
- Servírujeme nejlépe s krekry, ale skvěle se hodí i slané chipsy či křupavá kaiserka.