Slyšeli jste někdy o cukroví zvaném struffoli? Jedná se o vánoční dezert, který najdete v takřka každé italské domácnosti. I vy si zamilujete toto vánoční cukroví. Medové koule jsou smažené a připomínají pusinky zalité medovým sirupem. Jsou to trochu jiné koule, než které znáte z našich končin.
INGREDIENCE
- 400 g hladké mouky
- 4 vejce
- 2 lžíce cukru
- 25 g másla
- 1 sklenice anýzu
- kůra z poloviny citronu
- kůra z poloviny pomeranče
- špetka soli
- sádlo či olej na smažení
Na zdobení:
- 400 g medu
- barevné konfety
- skořicové konfety
- 100 g kandovaného pomeranče
- 100 g kandovaného citronu
- 50 g kandované dýně
POSTUP
- Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromady a vypracujte z nich těsto.
- Těsto nechejte několik hodin odpočívat v misce zakryté utěrkou.
- Vezměte kousek těsta a vyválejte z něj váleček (jako byste dělali gnocchi).
- Váleček potom rozřežte na stejně velké části o velikosti lískových oříšků a cukroví dejte na dobře pomoučené prkénko zaprášené moukou.
- Ideální je smažit cukroví na sádle.
- Rozehřejte si tedy sádlo na pánvi.
- Předtím, než koule vložíte na pánev, je dejte do sítka a protřepejte, abyste se zbavili přebytečné mouky.
- Smažte struffoli do zlatova a po usmažení je položte na ubrousek, který z kuliček vytáhne přebytečnou mastnotu.
- Ve velkém hrnci si na mírném ohni rozehřejte med.
- Poté nalijte medovou směs na struffoli a promíchejte je tak, aby byly všechny kuličky obalené medem.
- Potom přidejte třetinu konfet a kandované ovoce, které si nakrájíte na malé kousky.
- Všechno jemně promíchejte.
- Vezměte talíř, dejte do středu prázdnou sklenici a okolo ní skládejte struffoli.
- Potom nakonec vezměte zbývající konfety a kandované ovoce a ozdobte jím struffoli.
Nezapomeňte se podívat také na našich 5 nejlepších receptů na medové pokrmy. Sladké i slané varianty!