Recept na ragú napoletano pochází z Neapole a je založen na vepřovém masu, cibuli, česneku, rajčatech a koření. Má silnější chuť než ragú alla bolognese. Zkuste ho sami!
Co budeme potřebovat
- 100 g prosciutto crudo (vybírejte jemné plátky s dostatkem tuku)
- 50 g jemné plátky pancetty
- 2 snítky tymiánu
- 1,5 kg vepřového ramena
- 50 g piniových oříšků (jemně nasekaných)
- 50 g rozinek (nakrájených nadrobno)
- 1 svazek plocholisté petrželky (nasekané nadrobno)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 100 g mladého sýra Pecorino (nakrájeného na kostičky)
- 1 kg vepřové plece
- 150 g sádla
- 200 ml extra panenského olivového oleje
- 600 g žluté cibule (nakrájené nadrobno)
- 400 g vepřových žeber
- 300 ml suchého červeného vína
- 250 g rajčatového protlaku
- 1, 5 l pasírovaných rajčat
- mořská sůl
- Černý pepř
Postup
- Začněte přípravou masa. Vepřové rameno obalíme plátky pancetty a prosciutta, poklademe snítkami tymiánu a pevně svážeme řeznickým provázkem.
- V malé misce smíchejte piniové oříšky, rozinky, česnek, petržel a sýr.
- Vepřovou plec položte na pracovní plochu, dochuťte je solí a pepřem, poté po povrchu rozetřete směs z piniových oříšků, přičemž dbejte na to, aby na okrajích zůstal malý okraj nezakrytý.
- Maso srolujte a pevně svažte provázkem.
- Na mírnou teplotu rozehřejte velký kastrol. Přidejte olej a sádlo a nechte rozehřát a rozpustit. Přidejte cibuli. Jemně smažte, dokud cibule není měkká a průsvitná, přibližně 15 minut.
- Poté přidejte obě svázaná masa. Nechte je zhnědnout na mírnou teplotu a pravidelně je otáčejte, aby zhnědly rovnoměrně.
- Asi po 45 minutách přidejte vepřová žebírka a pokračujte v opékání masa, dokud nebude ze všech stran tmavě hnědé a cibule silně karamelizovaná, přibližně 1 hodinu.
- Během této fáze nezapomeňte maso obracet a cibuli často míchat
- V tomto okamžiku přidejte víno. Zvyšte teplotu, aby se víno zcela odpařilo.
- Poté přidejte rajčatový protlak a dobře promíchejte, aby se vše spojilo v omáčku.
- Vepřová žebírka vyjmete a dáte stranou na talíř. Nalijte pasírovaná rajčata a snižte plamen na velmi nízkou teplotu. Podle chuti okořeníme.
- Ragú vařte na mírnou teplotu asi 1 hodinu, poté částečně přikryjte pokličkou a vařte další 3 hodiny. Omáčku často kontrolujte, míchejte, abyste měli jistotu, že se omáčka nepřichytí ke dnu a nepřipálí se.
- Poté vyjměte zbývající maso z hrnce. Nechte omáčku redukovat ještě 1 hodinu, dokud nebude hustá a lesklá. Podle chuti okořeníme.
- Všechno maso vložte zpět do hrnce a přiveďte zpět na teplotu. Vypněte teplotu a nechte omáčku asi 30 minut odpočívat.
- Pro podávání posypte hrstí strouhaného pecorina.