Snadný recept na rolku ze žlutého makrely. Jde o velmi jemně nakrájenou rybu se zelenou cibulkou zabalené v rýží a řase nori.
Co budeme potřebovat
- 1 ½ šálku sushi rýže (vařená a ochucená – viz poslední recept jak připravit sushi rýži?)
- 100 g žluto ocasé makrely
- 1 list nori (mořské řasy)
- 3 lžíce jarní cibulky (nakrájená na drobná kolečka)
Na namáčení prstů
- 60 ml vody
- 2 lžičky rýžového octa
K podávání
- Sójová omáčka
- Wasabi
- Nakládaný červený zázvor
Postup
- Rybu nakrájíme na drobné, ani ne centimetrové kostičky
- Na bambusovou podložku potaženou plastem položíme ½ listu nori lesklou stranou dolů
- Namočíme si prsty do octové vody, kterou jsme získali smícháním vody a octa
- Na řasu rovnoměrně rozprostřeme ¾ šálku rýže
- Polovinu nakrájené makrely položíme na spodní konec listu nori a přidáme cibulku
- Uchopíme spodní okraj bambusové rohože a ten pevně držíme
- Řasy srolujeme do těsného válce
- Zvedneme okraj bambusové podložky a pokračujte v rolování dopředu, přičemž na podložku stále vytváříme jemný tlak
- Velmi ostrým nožem rolku rozkrojíme napůl a pak každou půlku nakrájíme na 3-4 díly
- Pokaždé očistěte nůž vlhkým hadříkem
- Sushi podáváme s nakládaným zázvorem, wasabi a sójovou omáčkou