Čokoládový dort s jahodami

Čokoládový dort s jahodami
Příprava: 40 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 8

Ovoce a čokoláda je přímo smrtící kombinace. Ostatně znáte něco lepšího, než ovoce namočené v čokoládové fontáně? Vynikající čokoládový korpus je plný kakaa a k tomu lahodné čerstvé ovoce.

Ingredience:

Na korpus:

  • 225 g hořké čokolády
  • 175 g másla
  • 1 lžička instantní kávy
  • 2 lžičky vody
  • 100 g mletých vlašských ořechů (nebo mix s mandlemi a lískovými ořechy)
  • 50 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 5 vajec
  • 110 g krupicového cukru

Na polevu:

  • 125 g Ricotty (může být i Lučina)
  • 8 čerstvých jahod
  • 220 g hořké čokolády
  • 160 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • čerstvé ovoce

Postup:

Korpus:

  1. Budeme potřebovat dortovou formu (20 – 26 cm), kterou vymažeme, vysypeme, odložíme zatím stranou a dáme si předehřát troubu na 160°C.
  2. Vezmeme skleněnou misku vhodnou do mikrovlnné trouby, dáme do ní čokoládu s máslem a necháme na minutku rozpustit v mikrovlnce.
  3. Misku vyndáme a důkladně promícháme, až se máslo s čokoládou úplně spojí.
  4. Kávu rozmícháme ve vodě a vmícháme do čokolády, pak necháme vychladnout.
  5. Do další mísy nasypeme rozemleté ořechy, mouku, sůl, smícháme a necháme stát.
  6. Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáme vychladlou čokoládovou směs. Celou dobu mícháme.
  7. Kdy máme důkladně promícháno, přidáme sypké ingredience, které jsme si předtím smíchali a dobře zamícháme.
  8. Těsto nalijeme na plech a vložíme do předehřáté trouby. Necháme péct 30 – 45 minut. Upečené necháme úplně vychladnout.

Poleva:

  1. Nejdříve smícháme ricottu s moučkovým cukrem, potom očistíme jahody a nakrájíme je na plátky.
  2. Smetanu vlijeme do misky vhodné pro mikrovlnné trouby, vložíme jí dovnitř a přivedeme k varu.
  3. Vytáhneme smetanu z mikrovlnky, nalámeme do ní čokoládu, zamícháme a necháme tak 5 minut odstát.
  4. Pomocí mixéru (metly) vyšleháme a dáme vychladit, tím poleva ještě zhoustne.
  5. Když tohle všechno nachystáme, pustíme se do dokončovacích prací.
  6. Dort vyjmeme z formy a podélně rozpůlíme. Spodní část potřeme náplní, na to rozložíme plátky jahod a přiklopíme druhou částí korpusu.
  7. Povrch dortu polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme čerstvým ovocem.
  8. Kdo chce, může ještě vyšlehat smetanu ke šlehání a ozdobit kopečky šlehačky.

Výbornou kávu k těmto dezertům vykouzlíte v kávovarech DeLonghi z naší recenze.

Vysoký dort plný kakaa a čerstvého ovoce.
Zdroj: biancazapatka.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.