Ovoce a čokoláda je přímo smrtící kombinace. Ostatně znáte něco lepšího, než ovoce namočené v čokoládové fontáně? Vynikající čokoládový korpus je plný kakaa a k tomu lahodné čerstvé ovoce.
Ingredience:
Na korpus:
- 225 g hořké čokolády
- 175 g másla
- 1 lžička instantní kávy
- 2 lžičky vody
- 100 g mletých vlašských ořechů (nebo mix s mandlemi a lískovými ořechy)
- 50 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 5 vajec
- 110 g krupicového cukru
Na polevu:
- 125 g Ricotty (může být i Lučina)
- 8 čerstvých jahod
- 220 g hořké čokolády
- 160 ml smetany ke šlehání (33 %)
- čerstvé ovoce
Postup:
Korpus:
- Budeme potřebovat dortovou formu (20 – 26 cm), kterou vymažeme, vysypeme, odložíme zatím stranou a dáme si předehřát troubu na 160°C.
- Vezmeme skleněnou misku vhodnou do mikrovlnné trouby, dáme do ní čokoládu s máslem a necháme na minutku rozpustit v mikrovlnce.
- Misku vyndáme a důkladně promícháme, až se máslo s čokoládou úplně spojí.
- Kávu rozmícháme ve vodě a vmícháme do čokolády, pak necháme vychladnout.
- Do další mísy nasypeme rozemleté ořechy, mouku, sůl, smícháme a necháme stát.
- Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáme vychladlou čokoládovou směs. Celou dobu mícháme.
- Kdy máme důkladně promícháno, přidáme sypké ingredience, které jsme si předtím smíchali a dobře zamícháme.
- Těsto nalijeme na plech a vložíme do předehřáté trouby. Necháme péct 30 – 45 minut. Upečené necháme úplně vychladnout.
Poleva:
- Nejdříve smícháme ricottu s moučkovým cukrem, potom očistíme jahody a nakrájíme je na plátky.
- Smetanu vlijeme do misky vhodné pro mikrovlnné trouby, vložíme jí dovnitř a přivedeme k varu.
- Vytáhneme smetanu z mikrovlnky, nalámeme do ní čokoládu, zamícháme a necháme tak 5 minut odstát.
- Pomocí mixéru (metly) vyšleháme a dáme vychladit, tím poleva ještě zhoustne.
- Když tohle všechno nachystáme, pustíme se do dokončovacích prací.
- Dort vyjmeme z formy a podélně rozpůlíme. Spodní část potřeme náplní, na to rozložíme plátky jahod a přiklopíme druhou částí korpusu.
- Povrch dortu polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme čerstvým ovocem.
- Kdo chce, může ještě vyšlehat smetanu ke šlehání a ozdobit kopečky šlehačky.
Výbornou kávu k těmto dezertům vykouzlíte v kávovarech DeLonghi z naší recenze.