Jedny z nejlepších kynutých specialit nasladko. Takové jsou bavorské vdolky s povidly.
INGREDIENCE
- 500 g polohrubé mouky
- hrnek mléka
- 25 g droždí
- 25 g másla
- 1 lžíce cukru
- 1 žloutek
- špetku soli
Na ozdobu vdolečků:
- sklenice švestkových povidel
- tvaroh/šlehačka
POSTUP
- Do mléka dáme cukr a rozdrobíme droždí.
- Necháme na teplém místě kynout.
- Do mouky přidáme lžičku soli, promícháme a přidáme rozkvedlaný kvásek.
- Přidáme žloutek a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto tak, aby bylo pružné.
- Necháme pod utěrkou kynout další hodinu.
- Rozválíme těsto na tloušťku 2 cm a vykrajujeme kolečka.
- Kromě klasického kulatého tvaru můžeme použít i jiné tvary na neplněné moučníky a spojit jich několik na sebe nebo těsto zpracovat ručně do různých válečků, které můžeme i proplétat.
- Tvary necháme ještě asi 10 minut na stole kynout a pak je osmažíme na oleji po obou stranách při zavřené pokličce.
- Vdolečky ozdobíme kopečkem povidel a čepičkou z tvarohu.