Tento recept si zamilujete pro jeho jednoduchost a vynikající chuť. Sami poznáme, že je to přímo návyková pochoutka. A když si ještě omrknete recepty na vafle, na které potom dáte klidně i jen jeden kopeček téhle zmrzky, olíznete všech deset.
Ingredience:
- 1 a ¾ hrnku husté smetany
- 1 a ¼ hrnku plnotučného mléka
- ¾ hrnku cukru
- ⅛ lžičky jemné mořské soli
- 1 vanilkový lusk podélně rozpůlený (nebo 1 polévková lžíce vanilkového extraktu)
Na ozdobu:
- 2 hrnky jemných vanilkových sušenek
Postup:
- Do hrnce nalijeme 1 hrnek smetany, přidáme cukr a sůl.
- Vyškrábneme semínka z vanilkového lusku, dáme do hrnce a vhodíme také samotný lusk, ze kterého jsme získali semínka.
- Tuto směs zahřejeme na středně vysokém stupni, aby se rozpustil cukr.
- Po celou domu mícháme, aby se nám to nepřichytlo.
- Odstavíme z plotny, přidáme zbývající smetanu a mléko.
- Promícháme, aby se vše hezky propojilo a dáme vychladit do lednice.
- Jakmile je směs vychlazená, vyndáme ji z lednice, vyjmeme vanilkový lusk a lehce prošleháme.
- Přendáme do zmrzlinovače, přičemž se držíme pokynů od daného výrobce té značky, kterou vlastníme.
- Hotovou zmrzlinu přendáme do vzduchotěsné nádoby a uložíme do mrazáku nejlépe do druhého dne. No a je hotovo.
- Kdo chce, může při servírování posypat drcenými vanilkovými sušenkami, ale není to nutné.
Tip: Pokud používáme místo vanilkového lusku vanilkový extrakt, pak je postup stejný, jen ten extrakt přidáme až po odstavení hrnce z plotny.
Kdo nemá zmrzlinovač, dá směs po vychlazení do nádoby mixéru nebo kuchyňského robota a šlehá na nejvyšší otáčky cca 2–3 minuty, teprve potom uloží do vzduchotěsné nádoby a do mrazáku.