Lahodný jemný krém z kakaa a čokolády, který můžete použít na vánoční cukroví i jiné dezerty.
Ingredience:
- 1/4 šálku mléka
- 170 g hořké čokolády
- 1/2 šálku cukru
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 2 čajové lžičky vanilky
- 2 a 1/2 PL kukuřičného škrobu
- 1/4 čajové lžičky soli
- 2 PL másla
Postup:
- Do hrnce dejte mléko a vanilku. Mléko zahřejte a přiveďte ho k varu.
- Zatímco se mléko zahřívá, dejte do kuchyňského robota cukr, vejce a žloutky, kukuřičný škrob, kakaový prášek a sůl.
- Šlehejte, dokud nevznikne hustá a hladká směs.
- Jakmile se mléko začne vařit, stáhněte ho z ohně.
- Do vaječné směsi pomalu za stálého míchání přilévejte asi polovinu horkého mléka, aby se vaječná směs zjemnila.
- Když jsou vejce temperovaná, přidejte vaječnou směs zpět do horkého mléka v hrnci.
- Za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud směs nezačne houstnout.
- Za stálého šlehání nechte jemně přejít do varu.
- Jakmile se na hladině objeví první bublinky, snižte teplotu na minimum a ihned přidejte kousky hořké čokolády.
- Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
- Odstavte z ohně a přidejte máslo.
- Míchejte, dokud se máslo zcela nevmísí do krému.
- Nalijte krém do mísy a ihned zakryjte potravinovou fólií.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté jej vložte na několik hodin chladit do lednice.