Poctivý recept na vánoční pochoutku, která se vám bude rozplývat na jazyku.
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 30 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 150 g rozinek namočených v rumu
- 50 g nasekaných mandlí
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 žloutek na potření
Postup
- Máslo utřete s cukrem a vejcem.
- Přidejte špetku soli a citronovou kůru.
- Do mléka rozdrobte čerstvé droždí, přidejte trochu cukru a nechejte vzejít kvásek.
- Do směsi másla přimíchejte rozinky, mandle a střídavě postupně přidávejte také prosetou mouku a kvásek.
- Vypracujete tužší těsto.
- Následně ho dejte alespoň na 60 minut kynout na teplé místo.
- Z vykynutého těsta upleťte vánočku.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Před vložením do trouby vánočku na plechu vyloženém pečícím papírem nechejte ještě přibližně 15-20 minut kynout.
- Vánočku poté propíchněte na několika místech špejlí a potřete vaječným žloutkem.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně hodinu.
- Vychladlou vánočku posypejte moučkovým cukrem.