Máslová vánočka

Máslová vánočka
Příprava: 40 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 8

Poctivý recept na vánoční pochoutku, která se vám bude rozplývat na jazyku.

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 150 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 žloutek na potření

Postup

  1. Máslo utřete s cukrem a vejcem.
  2. Přidejte špetku soli a citronovou kůru.
  3. Do mléka rozdrobte čerstvé droždí, přidejte trochu cukru a nechejte vzejít kvásek.
  4. Do směsi másla přimíchejte rozinky, mandle a střídavě postupně přidávejte také prosetou mouku a kvásek.
  5. Vypracujete tužší těsto.
  6. Následně ho dejte alespoň na 60 minut kynout na teplé místo.
  7. Z vykynutého těsta upleťte vánočku.
  8. Předehřejte si troubu na 180°C.
  9. Před vložením do trouby vánočku na plechu vyloženém pečícím papírem nechejte ještě přibližně 15-20 minut kynout.
  10. Vánočku poté propíchněte na několika místech špejlí a potřete vaječným žloutkem.
  11. Pečte v předehřáté troubě přibližně hodinu.
  12. Vychladlou vánočku posypejte moučkovým cukrem.
Plátky vánočky s rozinkami a mandlemi.
zdroj: thekitchn.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.