Jednoduchý recept, se kterým se nemusíte obávat, že by vaše perníčky nebyly dostatečně voňavé a měkké.
Ingredience:
- 5 šálků hladké mouky
- 1 šálek medu
- 1 šálek másla
- 1/2 šálku cukru
- 2 vejce
- 1 a 1/2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 4 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 čajová lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku
Postup:
- V míse prosejte mouku, sůl, jedlou sodu a koření.
- Máslo a moučkový cukr vyšlehejte mixérem do světlé a nadýchané hmoty.
- Po jednom zašlehejte vejce a poté tekutý med.
- Snižte rychlost na nízkou a postupně přidávejte moučnou směs, dokud se vše dobře nespojí.
- Těsto rozdělte na třetiny a každou zabalte do potravinářské fólie.
- Dejte na hodinu do chladničky.
- Předehřejte troubu na 170°C.
- První třetinu těsta rozválejte na tloušťku přibližně půl centimetru a pomocí vykrajovátek vykrájejte požadované tvary perníčků.
- Vykrájené vánoční cukroví odkládejte na plechy vyložené pečicím papírem.
- Stejně postupujte i se zbylým těstem.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 12-15 minut v závislosti na velikosti perníčků.
- Po vyhladnutí medové perníčky ozdobte polevou.
Vánoce bez tradičních perníčků si v českých rodinách dokáže představit jen málokdo. Upečte si společně s námi voňavé vánoční perníčky!