Sacher dort

Sacher dort
Příprava: 25 minut Vaření: 55 minut Počet porcí: 10

Vychutnejte si kus čokoládového nebe. Zákusek, který je snad hlavní turistickou atrakcí Vídně a pro jeho ochutnání se stojí dlouhé fronty, i za nepříznivého počasí, Přesně ten si můžete v pár krocích upéct u vás v kuchyni. A vychutnat si ho s vídeňskou kávou v teple domova.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 130 g hladké mouky
  2. ½ prášku do pečiva
  3. ½ lžičky soli
  4. 230 g povoleného másla
  5. 230 g cukru krystal
  6. 8 celých vajec
  7. 2 lžičky vanilkového extraktu
  8. 170 g hořké čokolády

Na náplň

  1. 500 g meruňkové marmelády
  2. 60 ml kvalitního rumu
  3. 110 g másla
  4. 170 g hořké čokolády
  5. 2 lžíce kukuřičného sirupu/medu/javorového sirupu

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180°C.
  2. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  3. Strany formy vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  4. Na vodní lázní si rozpustíme čokoládu.
  5. Rozpuštěnou čokoládu necháme zchladnout.
  6. Do velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl.
  7. Ve druhé míse utřeme změklé máslo s polovinou cukru krystal.
  8. Přidáme žloutky a extrakt z vanilky.
  9. Směs pořádně mícháme, aby se všechny ingredience spojily.
  10. Přisypeme suché ingredience a znovu spolu promícháme, aby vzniklo jednolité těsto.
  11. Do těsta přimícháme vychladlou čokoládu.
  12. Z bílků si vyšleháme sníh.
  13. Pomalu přidáváme zbytek cukru a sníh vyšleháme do pevné konzistence.
  14. Sníh poté opatrně vmícháme do těsta, aby bylo těsto celistvé.
  15. Těsto přelijeme do připravené formy a srovnáme ho.
  16. Dort pečeme přibližně 45 – 50 minut, dokud ze středu dortu nevyndáme čisté párátko.
  17. Poté dort vyndáme a vychladíme ho na 10 minut ještě zavřený ve formě.
  18. Poté ho z formy vyndáme na kovovou mřížku a necháme, zcela vychladnout.
  19. Do meruňkové marmelády vmícháme rum.
  20. Dort rozpůlíme a pomažeme vnitřek marmeládou.
  21. Půlky na sebe přiložíme a potřeme celý povrch dortu zbylou marmeládou.
  22. Takto dort necháme odpočinout alespoň 1 hodinu.
  23. Čokoládu ohříváme na vodní lázni, poté přidáme máslo a mícháme, dokud se oboje nerozpustí a nespojí.
  24. Do směsi přidáme sirup.
  25. Teplou polevou přelijeme dort a potřeme jí celý dort.
  26. Polevu na Sachr dortu necháme ztuhnout, než ho budeme podávat.

Pokud hotový dort uložíte na jeden nebo dva dny do chladu lednice, tak se jeho chuť zintensivní, a to díky meruňkové marmeládě, která se vsákne do korpusu.

Celý dort s čokoládovou polevou a čokoládovými penízky.
zdroj: larecetadelafelicidad.com

Jak je nám známo dortů je celá řada, ale jestli jste ještě nenašli svého favorita tak prozkoumejte tyto recepty na sladké i slané dorty, kde ho určitě najdete.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.