Vychutnejte si kus čokoládového nebe. Zákusek, který je snad hlavní turistickou atrakcí Vídně a pro jeho ochutnání se stojí dlouhé fronty, i za nepříznivého počasí, Přesně ten si můžete v pár krocích upéct u vás v kuchyni. A vychutnat si ho s vídeňskou kávou v teple domova.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 130 g hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 230 g povoleného másla
- 230 g cukru krystal
- 8 celých vajec
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 170 g hořké čokolády
Na náplň
- 500 g meruňkové marmelády
- 60 ml kvalitního rumu
- 110 g másla
- 170 g hořké čokolády
- 2 lžíce kukuřičného sirupu/medu/javorového sirupu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180°C.
- Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Strany formy vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Na vodní lázní si rozpustíme čokoládu.
- Rozpuštěnou čokoládu necháme zchladnout.
- Do velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Ve druhé míse utřeme změklé máslo s polovinou cukru krystal.
- Přidáme žloutky a extrakt z vanilky.
- Směs pořádně mícháme, aby se všechny ingredience spojily.
- Přisypeme suché ingredience a znovu spolu promícháme, aby vzniklo jednolité těsto.
- Do těsta přimícháme vychladlou čokoládu.
- Z bílků si vyšleháme sníh.
- Pomalu přidáváme zbytek cukru a sníh vyšleháme do pevné konzistence.
- Sníh poté opatrně vmícháme do těsta, aby bylo těsto celistvé.
- Těsto přelijeme do připravené formy a srovnáme ho.
- Dort pečeme přibližně 45 – 50 minut, dokud ze středu dortu nevyndáme čisté párátko.
- Poté dort vyndáme a vychladíme ho na 10 minut ještě zavřený ve formě.
- Poté ho z formy vyndáme na kovovou mřížku a necháme, zcela vychladnout.
- Do meruňkové marmelády vmícháme rum.
- Dort rozpůlíme a pomažeme vnitřek marmeládou.
- Půlky na sebe přiložíme a potřeme celý povrch dortu zbylou marmeládou.
- Takto dort necháme odpočinout alespoň 1 hodinu.
- Čokoládu ohříváme na vodní lázni, poté přidáme máslo a mícháme, dokud se oboje nerozpustí a nespojí.
- Do směsi přidáme sirup.
- Teplou polevou přelijeme dort a potřeme jí celý dort.
- Polevu na Sachr dortu necháme ztuhnout, než ho budeme podávat.
Pokud hotový dort uložíte na jeden nebo dva dny do chladu lednice, tak se jeho chuť zintensivní, a to díky meruňkové marmeládě, která se vsákne do korpusu.
Jak je nám známo dortů je celá řada, ale jestli jste ještě nenašli svého favorita tak prozkoumejte tyto recepty na sladké i slané dorty, kde ho určitě najdete.