Tyto italské sušenky jsou na svatební tabuli naprosto dokonalou volbou. Jsou jemné, v puse se rozdrobí v tom správném okamžiku a pohladí vaše chuťové pohárky.
Vaši hosté rozhodně nezůstanou jen u jediného kousku. Na hostinu se vám určitě budou hodit také recepty na focacciu, protože tento vynikající chléb je možné ochutit v mnoha variantách.
Ingredience:
- 1 hrnek pražených a solených mandlí
- 5 polévkových lžic moučkového cukru
- ¾ hrnku změklého nesoleného másla
- 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu
- 1 a ½ hrnku hladké mouky 204 g
- ¼ lžičky soli
Na dohotovení:
- 4 hrnky moučkového cukru
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 165 stupňů a připravíme dva plechy, které si vyložíme pečícím papírem.
- Do nádoby kuchyňského robota dáme mandle a 1 polévkovou lžíci moučkového cukru. Pomocí pulsního tlačítka rozmixujeme na jemný prášek a přesypeme do jiné misky.
- Nádobu robota vrátíme na základnu a vhodíme do ní máslo, zbývající 4 lžíce moučkového cukru, vanilkový extrakt a pomocí šlehacího nástavce šleháme, dokud není směs světlá a hezky nadýchaná, tedy zhruba asi 3–4 minuty.
- Pomocí stěrky seškrábneme máslovou směs ze stěn nádoby a přisypeme prosátou mouku, sůl a na nízké obrátky mícháme, aby se vše propojilo.
- Pomocí lžičky odebíráme kousky těsta a tvoříme asi 3 cm velké kuličky, které postupně skládáme na připravené plechy, cca 2 cm od sebe.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 22 až 26 minut, přičemž v polovině pečení plech opatrně vyjmeme a otočíme, aby se cukroví peklo rovnoměrně.
- Hotové vyndáme z trouby a přendáme na kuchyňskou mřížku, kde necháme sušenky 3 minuty ochladit. Poté je hned obalíme v moučkovém cukru, aby se ho přichytilo dostatečné množství.
- Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a potom ještě jednou obalíme v moučkovém cukru.
- Toto jednoduché svatební cukroví skladujeme ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Takto vydrží až 1 týden.