Připravte si tento velice zajímavý recept, který bude chutnat všem, kteří mají rádi horké pochoutky.
Ingredience
- 10–12 plátků bílého toustového chleba
- 50 g másla
- 50 g mouky
- 2 lžíce cibule (najemno nakrájené)
- 300 ml mléka
- 1–2 čajové lžičky rozmarýnu (nasekaného)
- 1–1,5 čajové lžičky křenu (množství je volitelné)
- 1 šálek sýra na posypání (druh volitelný – čedar, gouda apod.)
- sůl
- pepř
Postup
- Mléko nalijte do hrnce a přimíchejte do něj rozmarýn. Pomalu přiveďte k varu.
- Zatím rozpusťte v jiném hrnci máslo, přidejte cibuli a restujte 5 minut.
- K cibuli přidejte mouku a za stálého míchání, vařte 5 minut.
- Postupně přilévejte mléko s rozmarýnem z prvního hrnce a stále míchejte. Vařte dalších 5 minut, dokud nevznikne hustá omáčka.
- Přidejte nastrouhaný sýr s křenem a míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Okořeňte solí a pepřem, zakryjte a nechte vychladnout.
- Zatímco se vše vaří, rozehřejte troubu na 220°C.
- Z toustu odřízněte kůrky a každý kus natřete silnou vrstvou vychlazené sýrové směsi a posypte trochou nastrouhaného sýra. Pevně stočte, zajistěte párátkem a vložte na plech, vyložený pečícím papírem.
- Tento postup opakujte se všemi kusy toustového chleba a každou rolku potřete rozpuštěným máslem a posypte nakrájeným rozmarýnem.
- Vložte do trouby a pečte 8–10 minut, dokud rolky nezezlátnou a na koncích nejsou křupavé.
- Podávejte nakrájené nebo vcelku, a to ihned po upečení.
Z toustového chleba si můžete připravit také jiné pokrmy. Vyzkoušejte naše další recepty z toustů.