Italská kuchyně pronikla do našich domácností už dávno a nic neudělá větší radost než lahodná pizza. Jenže připravit pro ni opravdu kvalitní základ je mnohdy hodně těžká záležitost. S tímto receptem vám to snad trochu usnadníme. A pokud hledáte inspiraci pro ochucení, omrkněte zajímavé recepty na pizzu.
Ingredience:
- 250 – 295 g hladké nebo chlebové mouky
- 1 sáček instantního droždí
- 1 a 1/2 lžičky cukru krystal
- 3/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 175 ml teplé vody
Postup:
- Ve velké míse smícháme 125 g mouky, instantní droždí, cukr i sůl. Přidáme olivový olej, teplou vodu a pomocí dřevěné vařečky dobře promícháme.
- Přisypeme zbývající mouku a mícháme tak dlouho, dokud se neutvoří hladké jednotvárné těsto, které je tak akorát elastické a odtahuje se od stěn.
- Počítat musíme s tím, že bude těsto trochu lepivé, ale je potřeba jej ještě důkladně hníst rukou.
- Připravíme si velkou čistou mísu, vnitřek vymažeme olivovým olejem a zatím odložíme.
- Pomoučíme si ruce a z těsta vytvarujeme kouli, kterou dáme do vymazané mísy a několikrát převrátíme, aby se olej dostal na každý kousek těsta.
- Mísu zakryjeme potravinovou fólií a dáme na teplé místo kynout cca na 30 minut, aby zdvojnásobilo svůj objem.
- Po uplynutí této doby si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
- Těsto rukou jemně vyfoukneme, přeneseme na pomoučený vál, krátce prohněteme, aby bylo hladké a válečkem vyválíme na kulatý plát o průměru 30 cm.
- Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, případně do kulaté pizza formy potřebné velikosti. Okraje lehce ohneme, aby se utvořil okraj a tím i kůrka.
- Povrch těsta pokapeme olivovým olejem a pomocí cukrářského štětce či mašlovačky rozetřeme po celém povrchu pizzy.
- Vidličkou propíchneme povrch těsta na několika místech, aby se na něm během pečení netvořily bublinky.
- Ozdobíme podle libosti a pečeme v předehřáté troubě zhruba 13 – 15 minut, aby byly suroviny zlatavě hnědé.
- Pak už jen stačí nakrájet a podávat.
Tip: Pokud chcete křupavější povrch, zvolte chlebovou mouku, pro měkčí kůrku je lepší hladká.