Nejlepší těsto na pizzu

Nejlepší těsto na pizzu

Italská kuchyně pronikla do našich domácností už dávno a nic neudělá větší radost než lahodná pizza. Jenže připravit pro ni opravdu kvalitní základ je mnohdy hodně těžká záležitost. S tímto receptem vám to snad trochu usnadníme. A pokud hledáte inspiraci pro ochucení, omrkněte zajímavé recepty na pizzu.

Ingredience:

  • 250 – 295 g hladké nebo chlebové mouky
  • 1 sáček instantního droždí
  • 1 a 1/2 lžičky cukru krystal
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 175 ml teplé vody

Postup:

  • Ve velké míse smícháme 125 g mouky, instantní droždí, cukr i sůl. Přidáme olivový olej, teplou vodu a pomocí dřevěné vařečky dobře promícháme.
  • Přisypeme zbývající mouku a mícháme tak dlouho, dokud se neutvoří hladké jednotvárné těsto, které je tak akorát elastické a odtahuje se od stěn.
  • Počítat musíme s tím, že bude těsto trochu lepivé, ale je potřeba jej ještě důkladně hníst rukou.
  • Připravíme si velkou čistou mísu, vnitřek vymažeme olivovým olejem a zatím odložíme.
  • Pomoučíme si ruce a z těsta vytvarujeme kouli, kterou dáme do vymazané mísy a několikrát převrátíme, aby se olej dostal na každý kousek těsta.
  • Mísu zakryjeme potravinovou fólií a dáme na teplé místo kynout cca na 30 minut, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  • Po uplynutí této doby si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
  • Těsto rukou jemně vyfoukneme, přeneseme na pomoučený vál, krátce prohněteme, aby bylo hladké a válečkem vyválíme na kulatý plát o průměru 30 cm.
  • Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, případně do kulaté pizza formy potřebné velikosti. Okraje lehce ohneme, aby se utvořil okraj a tím i kůrka.
  • Povrch těsta pokapeme olivovým olejem a pomocí cukrářského štětce či mašlovačky rozetřeme po celém povrchu pizzy.
  • Vidličkou propíchneme povrch těsta na několika místech, aby se na něm během pečení netvořily bublinky.
  • Ozdobíme podle libosti a pečeme v předehřáté troubě zhruba 13 – 15 minut, aby byly suroviny zlatavě hnědé.
  • Pak už jen stačí nakrájet a podávat.

Tip: Pokud chcete křupavější povrch, zvolte chlebovou mouku, pro měkčí kůrku je lepší hladká.

Nejjednodušší a nejlepší recept na těsto na pizzu.
Zdroj: https://sugarspunrun.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.