Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec
Příprava: 20 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 1

Typickou dobrůtkou pro svátky jara je jednoznačně bochánek, o kterém by se dalo hovořit jako o jednom z hlavních symbolů českých Velikonoc.

Připravuje se z kynutého těsta a milujeme jej hlavně s teplým kakaem nebo bílou kávou. Jak lépe odstartovat sváteční den než právě s touto dobrůtkou ke snídani.

Další, co by ve vašem sešítku určitě nemělo chybět, jsou recepty na velikonoční nádivku, která je také během těchto svátků zcela nepostradatelná.

Ingredience:

  • 2,5 hrnku (330 g) polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku (120 ml) vlažného mléka
  • 2/3 kostky rozpuštěného nesoleného másla (70 g)
  • 2 žloutky
  • 1/3 hrnku (65 g) krystalového cukru
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 2 polévkové lžíce (35 g) rozinek
  • 2 lžíce (35 g) loupaných mandlí
  • 1-2 lžičky vanilkové esence nebo 1 sáček vanilkového cukru
  • čerstvě nastrouhaná citronová kůra z 1/2 – 1 citronu
  • špetka soli
  • rum na namáčení rozinek (cca 4 – 5 lžic)

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • 1 – 2 hrsti loupaných mandlí

Postup:

  • Začneme tím, že si den předem namočíme rozinky do rumu a zakryjeme talířkem.
  • Následující den prosejeme do velké mísy mouku, uprostřed utvoříme důlek, do něj dáme sušené droždí, lžičku cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka.
  • Jemně promísíme s trochou mouky, aby se utvořilo řídké těsto. Poté mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout po dobu 30 minut.
  • Po uplynutí této doby přidáme vlažné rozpuštěné máslo, zbývající mléko, cukr, žlutky, sůl, vanilku, nastrouhanou citronovou kůru a uhněteme hladké vláčné těsto, ideálně pomocí dřevěné vařečky. Pokud máme stojánkový kuchyňský mixér s hnětacím hákem, pak těsto připravíme v něm.
  • Když je těsto vypracované, přidáme do mísy nasekané mandle s namočenými rozinkami a zapracujeme do těsta, přičemž rum z rozinek zatím odložíme stranou.
  • Hotové těsto zakryjeme a dáme na teplé místo na 30 minut kynout.
  • Plech vyložíme pečicím papírem, z těsta vytvarujeme bochánek, položíme na plech a necháme ještě hodinu kynout.
  • Po posledním kynutí utvoříme na vršku bochánku křížek, a to ostrým nožem nebo pomocí nůžek.
  • Předehřejeme si troubu na 180°C.
  • Rozklepneme jedno vejce, přidáme rum z rozinek a vidličkou našleháme. Potřeme celý povrch mazance, posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 30 minut.
  • Na konci pečení zapíchneme do mazance dřevěnou špejli, pokud je suchá a těsto nelepí, můžeme jej vyjmout, pokud je na špejli nalepené těsto, necháme mazanec ještě 10 minut péct.
  • Pak už jen stačí vyjmout z trouby a nechat vychladnout.

Tip: Zkuste potřít plátky mazance tenkou vrstvou čerstvého nesoleného másla a ozdobit marmeládou nebo medem, je to vynikající lahůdka.

Sladký velikonoční bochánek.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.