Žloutkový krém je skvělý nejen na dorty, ale velmi jím oživíte také vaše vánoční pečivo.
Ingredience:
- 2 šálky plnotučného mléka
- 1/4 šálku + 1/3 šálku cukru krystal
- 3 žloutky
- 1/4 šálku kukuřičného škrobu
- 2 PL másla
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Postup:
- V hrnci smíchejte mléko a čtvrt šálku cukru.
- Na mírném ohni přiveďte směs k varu.
- V míse vyšlehejte žloutky, kukuřičný škrob a třetinu šálku cukru.
- Jakmile mléko začne vřít, opatrně za stálého míchání přilévejte polovinu horkého mléka do vaječné směsi.
- Vaječnou směs vlijte zpět do hrnce a neustále šlehejte, dokud směs nezhoustne.
- Po zhoustnutí odstavte z ohně a vmíchejte máslo a vanilku.
- Míchejte, dokud se nerozpustí.
- Přelijte do misky a přikryjte potravinovou fólií. Fólie se musí dotýkat horní části krému, aby se na něm nevytvořil film.
- Před použitím nechte krém zcela vychladnout v chladničce po dobu nejméně 4 hodin.