Německá velikonoční šoldra s uzenou šunkou

Německá velikonoční šoldra s uzenou šunkou
Příprava: 30 minut Vaření: 150 minut Počet porcí: 8

I v sousedním Německu se v tento křesťanský svátek peče plecovník. Jejich recept na plecovníky se podobá těm našim.

Ingredience

  • 1 lžíce aktivního sušeného droždí
  • 1/4 hrnku melasy
  • 3 lžíce medu
  • 3 hrnky chlebové mouky
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce mletých semen koriandru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 3,5 hrnku tmavé žitné mouky

Ingredience na šunkovou náplň

  • 1 kg vykostěné uzené šunky (uzeného plecka, klobásy, slaniny)
  • 2 ks cibule nakrájené na plátky
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 2 šalvějové listy
  • 1 lžíce pepřových kuliček
  • 3/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1-2 hrnky dijonské hořčice
  • 1 hrnek hnědého cukru

Postup

  • Den dopředu si připravte těsto na chleba. Smíchejte droždí s 1/4 hrnkem horké vody, čekejte, až vznikne pěna.
  • Mezitím si zahřejte melasu, med a 1,75 hrnku vody. Neustále směs míchejte, jinak by se vám začala připalovat. Vzápětí ji nechejte vychladnout.
  • V misce smíchejte mouky, kmín, koriandr, sůl a kardamom. Směs míchejte, aby se jednotlivé ingredience dokonale propojily.
  • Přidejte kvasnice a melasovou směs, těsto míchejte vařečkou, dokud se suroviny nespojí. Postupně přidávejte žitnou mouku, a to do té doby, než nezačne těsto lepit a držet pohromadě.
  • Jestliže se vám bude špatně míchat vařečkou, hněťte ho ručně, a to klidně i deset minut. Stále přidávejte mouku, dokud nebude těsto lepkavé.
  • Těsto zformujte do koule a dejte ho do naolejované mísy. Zakryjte a nechejte ho nakynout zhruba dvě hodiny.
  • Potom těsto lehce promíchejte, vraťte ho do misky, tu zakryjte víčkem a těsto nechejte chladit přes noc v lednici.
  • Další den si připravte šunku. Dejte ji do hrnce, zalijte ji vodou, přidejte cibuli, šalvěj, rozmarýn a pepřové kuličky. Přiveďte ji k varu a vařte ji zhruba hodinu a půl. Šunku vytáhněte a nechejte ji vychladnout. Jakmile vychladne, vyjměte těsto z lednice a nechejte ho odležet při pokojové teplotě zhruba jednu až dvě hodiny.  
  • Pracovní desku si oprašte moukou a vyválejte těsto tak, aby byl plát silný zhruba půl centimetru.
  • V malé misce smíchejte černý pepř, hřebíček, mleté koření, dijonskou hořčici a hnědý cukr. Šunku touto směsí pomažte a položte ji na těsto.
  • Okraje těsta trochu navlhčete, pak těsto přeložte přes šunku a okraje přitlačte k sobě.
  • Vyložte si plech pečicím papírem. Položte na něj velikonoční šoldru a nechejte ji ještě půl hodiny odstát.
  • Během toho si předehřejte troubu na 250°C.
  • Plecovník pečte hodinu a před krájením ho nechejte vychladnout. 
Plecovník plněný šunkovovou náplní na Velikonoce.
Zdroj: 12tomatoes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.