Tyto lehce nasládlé, měkké, tmavé preclíkové tyčinky můžete jíst samotné nebo s hořčicí. Zkuste náš postup, kde vám bude stačit jenom jediný hrneček.
Co budeme potřebovat
- 1/2 hrnku světle hnědého cukru
- voda
- 2 balíčky aktivní suché droždí
- 1/4 hrnku rostlinného oleje
- 5 3/4 šálků hladké mouky
- máslo
- 3/4 hrnku jedlé sody
- 1 velké vejce rozšlehané s 1 lžící vody
- hrubá sůl
Postup
- Ve velké míse rozmíchejte hnědý cukr ve 2 hrncích teplé vody, dokud se nerozpustí.
- Přidáme rozdrobené droždí a necháme asi 5 minut odstát, aby naběhlo.
- Vmíchejte rostlinný olej a 3 hrnky mouky. Vmíchejte zbývající 2 3/4 hrnku mouky. Těsto bude lehce lepivé.
- Těsto přeneste na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte. Pokud je těsto velmi lepivé, zapracujte až o 1/4 hrnku více mouky.
- Přeneste těsto do velké, olejem vymazané mísy, zakryjte plastovým obalem a nechte stát při pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí objem, asi 45 minut.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Tři velké plechy vyložte pečicím papírem a papír namažte máslem.
- Těsto nakrájíme na 24 kousků.
- Každý kousek srolujte do tyčinek.
- Přeneste tyčinky na připravené plechy a ponechte mezi nimi alespoň 5 cm.
- Nechte je odkryté stát, aby se nafoukly, asi 25 minut.
- Ve velkém hlubokém hrnci rozmíchejte jedlou sodu ve 2 litrech vody a přiveďte k varu na vysoké teplotě.
- Snižte teplo na mírnou.
- Do hrnce s vroucí vodou přidejte asi 6 preclíkových tyčinek na 30 sekund.
- Tyčinky preclíků přendejte na papírové utěrky, aby odkapaly, a poté je vraťte na plechy a rovnoměrně je rozmístěte.
- Preclíkové tyčinky potřeme vejcem a posypeme solí.
- Pečte do hněda, asi 10 minut.