Německý čočkový guláš z jednoho hrnce

Německý čočkový guláš z jednoho hrnce

Lahodně pikantní, chutný, a přitom jednoduchý jako facka. Přesně takový je tento vynikající pokrm, který si zamilujete již od prvního ochutnání. Pro někoho možná trochu hustý, ale věřte, že právě to z něj dělá opravdovou lahůdku.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku zelené nebo hnědé čočky
  • 6 hrnku) hovězího nebo kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 2 velké mrkve
  • 2 velké stonky celeru
  • 2 velké brambory
  • 1 snítka čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu)
  • 3/4 lžičky jemné mořské soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička slunečnicového oleje
  • 3 uzené klobásy nebo jiné uzené klobásy (v případě potřeby bezlepkové)
  • 2 střední cibule nakrájené na kroužky
  • 1 polévková lžíce medu
  • 3 lžíce červeného vinného octa

Postup:

  • Čočku důkladně propláchneme v sítu a poté ji namočíme zakrytou několika centimetry vody minimálně na 2 hodiny nebo lépe až na 8 hodin.
  • Namočenou čočku přecedíme a smícháme jí s vývarem ve velkém hrnci.
  • Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a bez poklice vaříme cca 15 až 20 minut, až bude čočka měkká a kašovitá. To zjistíme ochutnávkou nebo zmáčknutím čočky mezi prsty, ale musíme dát pozor, aby nedošlo k opaření prstů.
  • Zatímco se čočka vaří, oloupeme si mrkev a nastrouháme najemno, zatímco celer nakrájíme na drobné kousky.
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky o velikosti 1–2 cm. Zeleninu přidáme k čočce, dochutíme solí, pepřem a tymiánem.
  • Zeleninu s čočkou přivedeme zpět k varu, snížíme teplotu a vaříme odkryté ještě dalších 10 minut. Důležité je, aby byla veškerá zelenina ponořená pod vroucím vývarem.
  • Zatímco se zelenina dusí, rozpálíme pánev s olejem. Nakrájíme klobásu na plátky a poté ji opečeme na oleji z obou stran dozlatova. Plátky párků vyjmeme na talíř a tuk z klobás necháme na pánvi.
  • Přidáme na pánev nakrájenou cibuli a restujeme, dokud nezkaramelizuje a nezíská zlatohnědý nádech. Přidáme několik lžic vody, aby se uvolnily opečené kousky z klobásek, a pokračujeme ve vaření cibule, dokud nezezlátne a voda se neodpaří.
  • Když je zelenina měkká, přidáme do čočky med, červený vinný ocet a jemně promícháme, aby se vše spojilo.
  • Dochutíme kořením a podle potřeby dosolíme. Do hrnce přidáme klobásy i zkaramelizovanou cibuli, a ještě jednou jemně promícháme.
  • Jako příloha je ideální křupavý čerstvý chléb a také dobře vychlazené pivo.
Sladkokyselá čočka eintopf v německém stylu z jednoho hrnce.
Zdroj: https://www.kitchenfrau.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.