Lahodně pikantní, chutný, a přitom jednoduchý jako facka. Přesně takový je tento vynikající pokrm, který si zamilujete již od prvního ochutnání. Pro někoho možná trochu hustý, ale věřte, že právě to z něj dělá opravdovou lahůdku.
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku zelené nebo hnědé čočky
- 6 hrnku) hovězího nebo kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
- 2 velké mrkve
- 2 velké stonky celeru
- 2 velké brambory
- 1 snítka čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu)
- 3/4 lžičky jemné mořské soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička slunečnicového oleje
- 3 uzené klobásy nebo jiné uzené klobásy (v případě potřeby bezlepkové)
- 2 střední cibule nakrájené na kroužky
- 1 polévková lžíce medu
- 3 lžíce červeného vinného octa
Postup:
- Čočku důkladně propláchneme v sítu a poté ji namočíme zakrytou několika centimetry vody minimálně na 2 hodiny nebo lépe až na 8 hodin.
- Namočenou čočku přecedíme a smícháme jí s vývarem ve velkém hrnci.
- Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a bez poklice vaříme cca 15 až 20 minut, až bude čočka měkká a kašovitá. To zjistíme ochutnávkou nebo zmáčknutím čočky mezi prsty, ale musíme dát pozor, aby nedošlo k opaření prstů.
- Zatímco se čočka vaří, oloupeme si mrkev a nastrouháme najemno, zatímco celer nakrájíme na drobné kousky.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky o velikosti 1–2 cm. Zeleninu přidáme k čočce, dochutíme solí, pepřem a tymiánem.
- Zeleninu s čočkou přivedeme zpět k varu, snížíme teplotu a vaříme odkryté ještě dalších 10 minut. Důležité je, aby byla veškerá zelenina ponořená pod vroucím vývarem.
- Zatímco se zelenina dusí, rozpálíme pánev s olejem. Nakrájíme klobásu na plátky a poté ji opečeme na oleji z obou stran dozlatova. Plátky párků vyjmeme na talíř a tuk z klobás necháme na pánvi.
- Přidáme na pánev nakrájenou cibuli a restujeme, dokud nezkaramelizuje a nezíská zlatohnědý nádech. Přidáme několik lžic vody, aby se uvolnily opečené kousky z klobásek, a pokračujeme ve vaření cibule, dokud nezezlátne a voda se neodpaří.
- Když je zelenina měkká, přidáme do čočky med, červený vinný ocet a jemně promícháme, aby se vše spojilo.
- Dochutíme kořením a podle potřeby dosolíme. Do hrnce přidáme klobásy i zkaramelizovanou cibuli, a ještě jednou jemně promícháme.
- Jako příloha je ideální křupavý čerstvý chléb a také dobře vychlazené pivo.