Typická krémová polévka, která se konzumuje v Irsku na Den svatého Patrika, tedy 17. března. Původně ale tato polévka pochází z Německa. Je zajímavá tím, že kromě sýra je její důležitou ingrediencí rovněž pivo.
Ingredience:
- 300 g tvrdého sýra, například čedaru či goudy
- 300 g taveného smetanového sýra
- 500 ml piva
- 1000 ml kuřecího vývaru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 PL másla
- 2 PL kukuřičného škrobu
- 2 PL dijonské hořčice
- slanina a pažitka na ozdobu (volitelné)
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci na másle zesklovaťte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisované stroužky česneku, restujte přibližně 3-5 minut.
- Následně směs přendejte do kuchyňského robota, přilijte jeden šálek vývaru a rozmixujte.
- Cibulovou směs nalijte zpět do hrnce a přilijte zbývající vývar i pivo.
- Když se začne směs vařit, přidejte nastrouhaný tvrdý sýr a kukuřičný škrob.
- Vše důkladně promíchejte a poté přidejte do hrnce rovněž na kousky nakrájený tavený sýr a dijonskou hořčici.
- Na mírném plamenu poté směs důkladně promíchejte, aby se veškerý sýr dokonale rozpustil.
- Za stálého míchání povařte přibližně 10 minut.
- Na závěr dochuťte solí a pepřem.
Polévku podávejte v chlebových miskách posypanou orestovanými kousky slaniny a pažitkou.