Mascarpone je skvělou ingrediencí pro přípravu neskutečně jednoduchého dezertu ve skleničce. Přidává mu krémovost a bohatost, která je dochucena ostrostí ostružin. Ostružiny si zavařte podle našich receptů a používejte domácí zásoby!
Co budeme potřebovat
- 150 g ostružin
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 citron (jemně nastrouhaná kůra a šťáva)
- 4 sušenky
- kousek másla (rozpuštěný)
- 2 lžíce moučkového cukru
- 125 g mascarpone nebo ricotty
Postup
- Do malého hrnce přidejte ostružiny, moučkový cukr a 1 polévkovou lžíci citronové šťávy.
- Mírně zahřívejte 3-4 minuty nebo dokud ostružiny nezačnou praskat. Nechte vychladnout.
- Mezitím smíchejte rozdrcené sušenky a rozpuštěné máslo.
- Vsypte do 2 sklenic.
- Do mascarpone nebo ricotty jemně vmíchejte zbytek citronové šťávy, citronovou kůru a moučkový cukr.
- Do sklenic rozdělte mascarpone, poté na něj lžičkou nalijte ostružiny a jejich šťávu.
Polevu doporučujeme přidat přímo při podávání nebo až 2 hodiny předem.
Zakryjte a zbylé sklenice s cheeseecakem uložte v lednici po dobu až 5 dnů.
Tipy na toping:
Poleva: Čokoládová ganache, jahodový toping, borůvková omáčka, šlehačka, náplň do višňového koláče, citronový tvaroh, slaný karamel.
Ozdoby: Čerstvé jahody, nakrájené ovoce, ořechy, čokoládové lupínky, plátky citronu, plátky limetky, strouhaný kokos, barevné sypání, máta.