Není nad dezert, který si můžete připravit předem a pak ho pouze další den naservírovat svým hostům. Navíc ho nepotřebujete péct a neobsahuje žádný lepek. Tak si ho pojďme společně připravit!
Co budete potřebovat
Na základ:
- 500 g bezlepkových máslových sušenek
- 225 g nesoleného másla, rozpuštěného
Na karamelizované ořechy:
- 120 g pekanových ořechů, nahrubo nasekaných
- 50 g jemného moučkového cukru
- 1 lžíce másla
Na náplň:
- 240 ml smetany ke šlehání
- 480 g sýra Philadelphia
- 115 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- ¾ lžičky mletého zázvoru
- 1 a ¼ lžičky mleté skořice
- plus 4 lžíce kupovaného nebo domácího slaného karamelu
Postup
- Vložte sušenky do kuchyňského robotu a pulzujte, dokud se nerozmixují na drobky (případně je můžete vložit do velkého sáčku a rozdrtit pomocí válečku).
- Přendejte do mísy a vmíchejte rozpuštěné máslo.
- Důkladně promíchejte.
- Připravte si dortovou pružinovou formu o průměru 23 cm a vyložte základnu kruhem pečícího papíru.
- Lžící dejte sušenkovou směs do formy a vtlačte směs do základny a po stranách formy.
- Dejte do lednice ztuhnout, zatímco budete připravovat zbytek dortu.
- Dále si připravte karamelizované pekanové ořechy.
- Na velký plech položte kousek nepřilnavého pečícího papíru.
- Do hrnce přidejte máslo a cukr a zahřívejte na středním až vysokém ohni, dokud se máslo téměř nerozpustí.
- Přidejte pekanové ořechy a promíchejte.
- Pokračujte v zahřívání po dobu 3-4 minut za častého míchání, dokud se cukr nerozpustí a nepokryje pekanové ořechy.
- Vypněte oheň a pekanové ořechy opatrně přesuňte na připravený pečicí papír.
- Pomocí stěrky rychle a opatrně rozprostřete, aby pekanové ořechy vychladly v rovnoměrné vrstvě.
- Po vychladnutí (trvá to asi 10 minut) ořechy nasekejte.
- Dále si připravte náplň.
- Smetanu šlehejte ve velké míse, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
- Přidejte sýr a znovu promíchejte.
- Přidejte moučkový cukr, vanilkový extrakt, muškátový oříšek, zázvor a skořici.
- Znovu prošlehejte, aby se vše spojilo.
- Vyjměte dortovou formu z lednice.
- Lžící na korpus naneste náplň a stěrkou zploštěte.
- Posypte karamelizovanými pekanovými ořechy.
- Dejte do lednice alespoň na 30 minut (až jeden den), aby náplň ztuhla.
- Až budete připraveni k podávání, vyjměte dort z formy a opatrně odstraňte pečící papír ze základny.
- Dort položte na talíř a před podáváním pokapejte slaným karamelem.