Tento narozeninový dort nemusíte péct, má lahodnou krémovou chuť a úžasnou texturu. Co chtít víc? Pojďme si ho společně připravit!
Co budete potřebovat
Na základ:
- 2 šálky rozdrcených Oreo sušenek
- ⅔ šálku rozpuštěného másla
- 3 lžíce krystalového cukru
Na náplň:
- 7 g neochucené želatiny v prášku
- ½ šálku vody
- 500 g sýru Philadelphia pokojové teploty
- 1 šálek zakysané smetany
- 85 g bílé čokolády, rozpuštěné
- ¼ šálku smetany ke šlehání
- 1 šálek krystalového cukru
- ½ šálku nízkotučného řeckého jogurtu
- 1 a ½ lžičky libovolného extraktu
- ½ šálku duhových posypek
Postup
- Nastříkejte 20 nebo 23 cm dortovou pružinovou formu olejem ve spreji.
- Ve střední misce smíchejte rozdrobené sušenky Oreo a 3 lžíce krystalového cukru.
- Přidejte ⅔ šálku rozpuštěného másla a míchejte, dokud všechny drobky nezvlhnou a nevytvoří se hustá, drobivá pasta.
- Drobenkovou směs vtlačte do vymazané formy.
- Vyrovnejte a přitlačte ke dnu formy pomocí gumové stěrky.
- Zakryjte formu potravinářskou fólií a dejte na 15 minut do lednice.
- Smíchejte želatinu a ¼ šálku vody v malé misce a nechte 5 minut odležet.
- Ohřejte ¼ šálku vody 30 sekund v mikrovlnné troubě na vysoký výkon a nalijte do misky s želatinou.
- Míchejte do rozpuštění a nechte vychladnout.
- Do velké mísy stolního mixéru s lopatkovým nástavcem dejte změklý smetanový sýr a 1 šálek krystalového cukru.
- Míchejte na nízké úrovni po dobu 30 sekund, poté zvyšte na střední rychlost a míchejte další minutu.
- Oškrábejte stěny mísy a přidejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, řecký jogurt a extrakt.
- Dejte bílou čokoládu do mikrovlnné trouby na poloviční výkon po dobu 1 minuty, poté zkontrolujte, promíchejte a vložte zpět do mikrovlnné trouby na dalších 30 sekund.
- Ujistěte se, že pokaždé zamícháte, protože míchání pomáhá k dalšímu tání.
- Poté do sýrové směsi vmíchejte rozpuštěnou bílou čokoládu.
- Mixujte na středním stupni po dobu 30 sekund, oškrábejte strany a poté mixujte další dvě minuty, dokud nebude směs hladká a nadýchaná.
- Mixujte na nízkém stupni a přidejte želatinu.
- Pokračujte v míchání při střední rychlosti po dobu jedné minuty a po 30 sekundách oškrábejte stěny mísy.
- Do směsi jemně vmíchejte posypky.
- Nalijte směs do formy a zarovnejte stěrkou.
- Lehce poklepejte formou o pult, abyste se zbavili vzduchových bublin.
- Zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice alespoň na 3 hodiny, nejlépe přes noc.
- Dort vyndejte z formy.
- V případě potřeby okraje dortu uhlaďte nožem.
- Posypte dalšími posypkami dle potřeby a podávejte.