Tak tohle je jeden z nejlepších letních dezertů, který si můžete připravit! Je neuvěřitelně osvěžující a textura je velmi dobře vyvážená. Krémová náplň, křupavý základ a sladké čerstvé borůvky vytváří dohromady naprostou dokonalou kombinaci.
Co budete potřebovat
Na borůvkový džem:
- 300 g borůvek
- 50 g cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Na základ:
- 200 g oreo sušenek
- 60 g másla, rozpuštěného
- kůra z 1 citronu
Na náplň:
- 200 g bílé čokolády, nalámané na malé kousky
- 550 g sýra Philadelphia pokojové teploty
- 30 g moučkového cukru
- kůra ze 2 citronů
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 240 ml smetany ke šlehání, vychlazené
- 1/2 lžičky želatiny v prášku
- 2 lžíce studené vody
Na ozdobení:
- čerstvé borůvky (volitelně)
Postup
- Do menšího kastrůlku přidejte borůvky, cukr a citronovou šťávu a za stálého míchání přiveďte na středně vysokém ohni k varu.
- Vařte asi 10 minut nebo do zhoustnutí.
- Odstraňte ze sporáku a nechte vychladnout, dokud nebudete připraveni k použití.
- Připravte si základ.
- Strany kulaté 20 cm dortové pružinové formy vyložte acetátovou fólií a dno formy vyložte pečícím papírem.
- Oreo sušenky vložte do misky kuchyňského robota a rozdrťte na drobečky.
- Přidejte rozpuštěné máslo a citronovou kůru a důkladně promíchejte.
- Pomocí zadní části lžíce vtlačte směs na dno formy.
- Nechte v chladu, dokud nebude připravena náplň.
- Do žáruvzdorné mísy dejte bílou čokoládu a 4 lžíce smetany a dejte nad hrnec s vroucí vodou.
- Nechte na mírném ohni rozpustit.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Mezitím si rozpusťte želatinu ve studené vodě a nechte asi 5 až 10 minut bobtnat.
- Ve velké misce promíchejte sýr dohladka.
- Přidejte moučkový cukr, citronovou kůru a vanilkový extrakt a promíchejte.
- Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
- Želatinu, nalijte na sýrovou směs a promíchejte.
- V jiné misce šlehejte smetanu ke šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Šlehačku jemně vmíchejte do směsi bílé čokolády a sýra.
- 1/3 náplně rozetřete na připravený základ.
- Potřete polovinou borůvkového džemu.
- Pomocí špejle, párátka nebo nože vytvořte spirály.
- Jemně potřete další třetinou náplně.
- Přidejte zbylý džem a opět vytvořte spirály.
- Nakonec potřete zbylým krémem a povrch uhlaďte stěrkou.
- Přikryjte a nechte dort chladit alespoň 4-6 hodin nebo lépe přes noc.
- Před podáváním ozdobte čerstvými borůvkami.
- Užijte si to!
Inspirujte se i našimi dalšími jednoduchými recepty na Oreo dort aneb čokoládové sušenky s bílým krémem v ultimátním dezertu!