Tento zákusek lze vyrobit i v nepečené podobě. Jeho chuť bude stejně lahodná a jahodová omáčka vše krásně dokreslí.
Co budeme potřebovat
Na krustu
- 225 g grahamových sušenek
- 85 g másla (rozpuštěného)
Na náplň
- 1½ pytlíčku želatiny v prášku
- 125 ml studené vody
- 455 g smetanového sýra
- 175 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 250 ml smetany na šlehání
Na jahodovou omáčku
- 450 g čerstvých jahod
- 140 g cukru krystal
- 2 lžičky škrobu
- 2 lžičky studené vody
Postup
- Rozdrtíme grahamové sušenky
- Přidáme do nich rozpuštěné máslo a zpracujeme dohromady
- Do připravené formy vysypeme grahamovou směs a vymačkáme jí do jejího dna
- K vytlačení sušenek do dna používejte skleničku
- Do vedlejší misky dáme studenou vodu a nasypeme do ní želatinu
- Necháme želatinu 5 minut ve vodě pracovat, poté vložíme želatinu na 20 – 30 sekund do mikrovlnné trouby, aby se zcela rozpustila a získala tekutou konzistenci
- Na náplň do mísy vložíme smetanový sýr, prosejeme moučkový cukr a mícháme
- Smetanový sýr musí být nadýchaný a cukr zcela zapracovaný
- Přidáme vanilkový extrakt a mícháme
- Poté přidáme šlehačku a mícháme na vysokou rychlost, aby se v krému vytvořily špičky
- Tekutou želatinu přidáme do krémové směsi a šleháme na vysokou rychlost
- Krémovou směs navrstvíme na grahamovou krustu a uhladíme
- Dort zakryjeme alobalem a dáme ho na jednu hodinu do lednice
- Na jahodovou omáčku dáme čerstvé jahody do velkého hrnce a přidáme cukr
- V malé misce smícháme škrob a vodu, dokud nevznikne hladká směs
- Tuto směs nalijeme na jahody a vaříme na středně vysokou teplotu přibližně 5 až 7 minut
- Jahody musí změknout a zhoustnout
- Omáčku necháme vychladnout a poté s ní poléváme tvarohový dort