Tradiční českou variantu zná jistě každý. Chcete všechny překvapit? Vyzkoušejte německou variantu s povidly!
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 30 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 150 g povidel
- 50 g nasekaných mandlí
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 žloutek na potření
Postup
- Těsto vypracujte stejně jako u máslové vánočky.
- Jediný rozdíl v přípravě přichází při přípravě pramenů na zaplétání.
- Rozválejte těsto na širší plát. Na jeho okraj naneste tenký pruh povidel a těsto stočte.
- Vytvořený váleček odřízněte a na okraj rozváleného plátu opět naneste pruh povidel.
- Takto postup opakujete, dokud nedostanete požadovaný počet pramenů s povidly uvnitř.
- Nakonec upleťte vánočku tak, jak jste zvyklí.
- Před vložením do trouby ji potřete žloutkem a posypejte mandlemi.
- V troubě předehřáté na 180°C pečte přibližně 30-40 minut.