Modrý sýr umí překvapit a v kombinaci s masem je to hotová božská mana. Lahodná chuť masa a jemný nádech modré plísně jsou naprosto úžasné. Uvidíte, že se k tomuto receptu budete rádi vracet. Základ této omáčky/dipu, tvoří výpek ze steaků.
Ingredience:
- 1 lžíce neslaného másla
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 – 3 stroužky česneku
- 2 – 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 steaky
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 1/2 hrnku hovězího vývaru
- 125 g Nivy (může být i jiný sýr s modrou plísní)
- 1 polévková lžíce nasekané čerstvé pažitky
Postup:
- Hodinu před začátkem přípravy dipu si vyndáme steaky, aby měly pokojovou teplotu.
- Důkladně je osušíme pomocí kuchyňských utěrek.
- Z obou stran je osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
- Nejlépe litinovou pánev zahřejeme a poté na ní oba steaky položíme.
- Smažíme po obou stranách po dobu 2 – 3 minut.
- Jakmile otočíme steaky na druhou stranu, přidáme máslo, rozmarýn, tymián a rozmačkaný česnek.
- Necháme péct ještě 2 minuty.
- Poté steaky vyndáme z pánve a odložíme stranou, kde je necháme odpočívat.
- Ke koření v pánvi přilijeme hovězí vývar, důkladně promícháme tak, aby se vše, co je v pánvi přilepené smíchalo s vývarem.
- Zalijeme smetanou, zamícháme a 5 minut vaříme.
- Když začne omáčka houstnout, přisypeme pažitku a nivu.
- Necháme vařit až se sýr spojí se smetanou.
- Už nesolíme, ale trochu opepříme.
- Servírujeme s připravenými steaky.