Nejlepší, jednoduchý dort z Texasu, který je tvořen z tenkého kakaového korpusu a pokrývá ho teplá čokoládová poleva. Ideální na večírek! A můžete si ho okořenit i špetkou chilli koření, aby měl říz.
Ingredience
- 1 šálek vody
- 1 šálek másla
- 3 lžíce kakaa
- 2 šálky hladké mouky
- 2 šálky krystalového cukru
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 2 velká vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 6 lžic mléka
- 3 lžíce kakaa
- 1/2 šálku másla
- 3 a 3/4 šálku práškového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C a vymažte plech či dortovou formu máslem.
- V menším hrnci na středním ohni nechte přivést k varu vodu.
- K vodě přidejte kakao i máslo a vše míchejte.
- Mezitím v samotné misce smíchejte prosátou mouku, sodu a sůl.
- V další menší misce smíchejte zakysanou smetanu, vejce a vanilku.
- Do směsi s moukou přidejte směs ze zakysané smetany, vajec a vanilky. Míchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Jakmile je čokoládová směs v hrnci vroucí, odstavte ji z ohně a nalijte do těsta. Míchejte, dokud se nespojí a nezůstanou žádné hrudky.
- Nalijte těsto do připravené formy či plechu a stěrkou uhlaďte, aby byla rovnoměrně rozptýlena.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 15 až 20 minut nebo do ztuhnutí těsta.
- Když je dort zhruba v polovině pečení, připravte si poolevu.
- Přidejte do hrnce mléko, kakao a máslo. Přiveďte směs k varu.
- Jakmile se směs vaří, odstavte jej z ohně a vmíchejte práškový cukr ručním mixérem, abyste se zbavili hrudek.
- Horkou polevu nalijte na horký dort.
- Špachtlí jej rovnoměrně rozetřete po korpusu.
- Před podáváním nechte polevu alespoň na 10 minut ztuhnout.