Norimberský perník na plech

Norimberský perník na plech
Příprava: 20 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 15

Tento druh receptu existuje už od 14. století. Chlubit se může bohatým těstem, plným chutných ingrediencí. 

Připravte si tuto dobrotu, kterou můžete skladovat až několik týdnů!

Ingredience

Těsto:

  • 113 g másla (změkčeného)
  • 200 g cukru
  • 4 velká vejce (v pokojové teplotě)
  • 360 g mouky
  • ½ polévkové lžíce mleté skořice
  • ½ čajové lžičky mletého hřebíčku
  • ⅛ čajové lžičky mletého nového koření
  • špetka muškátového oříšku
  • ⅛ čajové lžičky mletého koriandru
  • ⅛ čajové lžičky mletého kardamomu
  • ⅛ čajové lžičky mletého zázvoru
  • ⅛ čajové lžičky mletého anýzu
  • 2 polévkové lžíce kakaového prášku
  • 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 225 ml mléka
  • 150 g mandlí (mletých)
  • ½ šálku kandované citronové kůry 
  • 1 polévková lžíce rumu
  • ½ šálku rozinek (nasekaných nadrobno)
  • ¼ šálku drceného kokosu
  • 32 ks oplatků na pečení (jedlý papír)

Poleva:

  • ½ šálku cukru krystal
  • ¼ šálku vody
  • ½ čajové lžičky vanilky
  • 1–2 polévkové lžíce rumu 
  • ½ šálku vanilínového cukru

Postup

  • Předehřejte troubu na 190°C. 
  • Máslo, cukr a vejce šlehejte v míse, dokud nevznikne nadýchaná směs. 
  • Do směsi vmíchejte mouku, mandle, koření, kakaový prášek a prášek do pečiva. Tuto směs vkládejte střídavě s mlékem k směsi másla.
  • Přidejte citronovou kůru. 
  • Následně vmíchejte rum, rozinky a kokos.
  • Oplatky na pečení položte na plech, vyložený pečícím papírem a na každý z nich nakapejte asi 3 polévkové lžíce připraveného těsta. Směs vyhlaďte do rovna až k okrajům každého oplatku. 
  • Takto připravené perníčky vložte do trouby a pečte 15–20 minut, dokud nezačne hnědá barva tmavnout.
  • Hotový pokrm nechte vychladnout na chladící mřížce a připravte si polevu. 
  • V hrnci nebo pánvičce rozehřejte vodu a rozpusťte v ní cukr. Vařte několik minut.
  • Přidejte vanilku a 1–2 lžíce rumu (záleží na vaši chuti). Přidejte vanilinový cukr a promíchejte. 
  • Pomocí metličky naneste teplou polevu na hotové, ještě teplé, perníčky a nechte zaschnout. Vytvoříte tak na jejich povrchu nádhernou lesklou vrstvu. 
Norimberské perníkové sušenky se skořicovou polevou.
zdroj: thespruceeats.com

Pokud o Vánocích rádi pečete, můžete se inspirovat dalšími recepty na vánoční perníčky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.