Pokud hledáte skvělou pochoutku na vánoční svátky, pak rozhodne vyzkoušejte recepty na norimberský perník.
Úžasně voní, skvěle chutná, jeho příprava je maximálně jednoduchá a výsledek potěší každého.
Neváhejte připravit i několik dávek, protože nebudete stačit nosit další. Jen se po nich zapráší.
Klidně je můžete udělat i v průběhu roku a nečekat jen na Vánoce, uvidíte, že budou hned fuč.
Co víme o perníku z Norimberka?
Je to vlastně kulatý oplatkový perník s cukrovou, citrusovou nebo čokoládovou polevou, ale dělá se i bez polevy. Správný název je norimberský perník Elisen a kromě polevy bývají ještě zdobené mandlí či citronovou kůrou.
To, co dělá tuto pochoutku jinou a jedinečnou, je vysoký podíl mandlí a ořechů v těstě. Naopak obsahuje minimální množství mouku, díky čemuž je jeho chuť odlišná než u běžného perníku.
Podle dochovaných záznamů sahá historie této vánoční dobroty až do 12. století, i když první zmíňka byla písemně zaznamená do listin a účetních knih roku 1395. Později vznikl cech, kde se v roce 1643 sešlo celkem 14 členů, kteří vyráběli oplatkový perník.
Roku 1487 se za vlády císaře Fridricha III. rozdávaly během Svatého týdne malé perníčky, na kterých byla jeho podobizna. Dá se říci, že od té doby se pekl v několika podnicích, například v továrně Wolff Lebkuchen, a peče se v podstatě dodnes.
Dobré je, že i když je to v podstatě nepostradatelná součást vánočních trhů a je spjat s Vánoci, můžete si tuto specialitu vychutnat kdykoliv, protože v obchodech je k dostání celoročně.