Pokud se domníváte, že kaše z krupičky je tak trochu klasikou české kuchyně, mýlíte se. S její konzumací se můžete setkat v různých částech světa, oblíbená je zejména ve Skandinávii. Norská verze se nazývá Kaffegraut a od té naší se v mnohém liší. Jste zvědaví, jak chutná?
Ingredience
- 2000 ml mléka
- 240 ml smetany
- 200 g krupičky
- 200 g cukru
- 170 g másla
- lžička soli
- 60 g rozinek
- skořice
- jedno espresso
Postup
- V hrnci pomalu přiveďte k varu mléko a smetanu.
- Přidejte krupičku a sůl a důkladně rozmíchejte.
- Následně na mírném ohni za častého míchání vařte 2 až 3 hodiny (ano, vidíte správně).
- Poté kaši odstavte a přidejte do ní cukr a máslo.
- Míchejte, dokud se obě ingredience zcela nerozpustí.
- Nalijte kaši do misky a nechte zchladnout při pokojové teplotě.
- Překryjte misku potravinovou folií a vložte alespoň na hodinu do ledničky.
- Před podáváním namočte přibližně na 30 minut rozinky do espressa a následně jimi a skořicí kaši posypte.