Norská varianta krupicové kaše

Norská varianta krupicové kaše
Příprava: 5 minut Vaření: 200 minut Počet porcí: 10

Pokud se domníváte, že kaše z krupičky je tak trochu klasikou české kuchyně, mýlíte se. S její konzumací se můžete setkat v různých částech světa, oblíbená je zejména ve Skandinávii. Norská verze se nazývá Kaffegraut a od té naší se v mnohém liší. Jste zvědaví, jak chutná?

Ingredience

  • 2000 ml mléka
  • 240 ml smetany
  • 200 g krupičky
  • 200 g cukru
  • 170 g másla
  • lžička soli
  • 60 g rozinek
  • skořice
  • jedno espresso

Postup

  1. V hrnci pomalu přiveďte k varu mléko a smetanu.
  2. Přidejte krupičku a sůl a důkladně rozmíchejte.
  3. Následně na mírném ohni za častého míchání vařte 2 až 3 hodiny (ano, vidíte správně).
  4. Poté kaši odstavte a přidejte do ní cukr a máslo.
  5. Míchejte, dokud se obě ingredience zcela nerozpustí.
  6. Nalijte kaši do misky a nechte zchladnout při pokojové teplotě.
  7. Překryjte misku potravinovou folií a vložte alespoň na hodinu do ledničky.
  8. Před podáváním namočte přibližně na 30 minut rozinky do espressa a následně jimi a skořicí kaši posypte.
Norská varianta kaše s rozinkami namočenými v espressu
zdroj: northwildkitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.