Toužíte po změně? Místo klasických růžiček nakrájejte květák na plátky. Uvidíte, že pokrm bude stejně chutný, ale vizuálně zajímavější!
Ingredience:
Květák
- 1 hlava květáku
- 1 šálek mléka
- 1 PL jablečného octa
- 3/4 šálku mouky
- 1/2 šálku kukuřičného škrobu
- 2 šálky strouhanky, ideálně bylinkové
- olej
- sůl, pepř
Houby
- 1 šálek žampionů nakrájených na plátky
- 1 šálek zeleninového vývaru
- 4 stroužky česneku
- 1 PL olivového oleje
- 2 PL másla
- 2 PL mouky
- tymián
- oregano
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Květák nakrájejte na silnější plátky.
- V misce smíchejte mouku s kukuřičným škrobem.
- Přidejte sůl, pepř a mléko, ve kterém jste předtím rozmíchali jablečný ocet.
- Vše důkladně promíchejte.
- Do další misky si připravte strouhanku.
- Následně jednotlivé plátky květáku nejprve namočte do směsi a poté obalte ve strouhance.
- Na pánvi rozehřejte olej a následně v něm květákové plátky z obou stran dozlatova osmažte, přibližně 2-3 minuty z každé strany.
- Následně tyto předsmažené plátky vložte na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě přibližně 5-7 minut.
- Mezitím si na pánvi s olejem zlehka orestujte prolisovaný česnek a plátky žampionů, přibližně 5 minut. Během míchání přidejte sůl a pepř.
- Směs z pánve odstraňte a do pánve dejte rozpustit máslo.
- Přidejte mouku a za stálého míchání vařte zhruba 1 minutu.
- Přilijte zeleninový vývar a za stálého míchání ještě chvilku povařte.
- Na závěr přidejte bylinky, sůl, pepř, směs žampionů a důkladně promíchejte.
Steaky z květáku podávejte přelité houbovou omáčkou.