K přípravě těchto lahodných kuliček můžete použít téměř jakoukoli sezónní zeleninu. Fantazii se meze nekladou.
Ingredience
Na zeleninové kuličky (cca 20 kusů)
- 350 g brambor
- 150 g mrkve
- 150 g hrášku
- 150 g cukety
- 100 g strouhaného parmazánu
- 1/2 cibule
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- čerstvá petrželka
- olivový olej
- muškátový oříšek,
- sůl, pepř
Na obalení
- vejce
- strouhanka
Postup
- V hrnci s osolenou vodou uvařte doměkka brambory ve slupce.
- Následně je oloupejte a rozmačkejte šťouchadlem na kaši.
- Oloupejte cibuli a mrkev a nakrájejte je na malé kousky.
- Na malé kostičky nakrájejte též cuketu.
- Česnek rozdrťte ostřím nože a petrželku nasekejte najemno.
- Do pánve s olejem přidejte rozdrcený stroužek česneku.
- Po chvilce přidejte cibuli nechte zesklovatět.
- Přidejte mrkev a po další minutě hrášek.
- Nakonec přidejte cuketu, sůl a pepř a nechte dusit přibližně 10 minut.
- Promíchejte a nechte vychladnout.
- Do mísy s rozšťouchanými bramborami přidejte nastrouhaný parmazán a lehce rozšlehané vejce.
- Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Přidejte teplou zeleninu a nasekanou petrželku.
- Dobře promíchejte, abyste získali směs správné konzistence pro zpracování.
- Navlhčete si ruce a vytvarujte kuličky.
- Postupně je pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Poté kuličky namočte do rozšlehaného vejce a obalte ve strouhance.
- Následně kuličky osmažte na pánvi s olejem dozlatova.
Pokud chcete, aby byly kuličky ještě křupavější, namočte je ve vajíčku a strouhance ne jednou, ale dvakrát.