Není dekadentnějšího způsobu, jak spotřebovat zralé banány, než si připravit tyto luxusní řezy, které navíc neobsahují žádné mléčné produkty. Můžete je podávat samotné nebo s kopečkem své oblíbené zmrzliny.
Co budete potřebovat
Na vrstvu karamelu a banánů:
- ¼ šálku plnotučného konzervovaného kokosového mléka
- ⅓ šálku kokosového oleje
- 1 šálek třtinového cukru
- 4-5 zralých banánů, rozkrojených podélně napůl (ne přezrálé nebo otlačené pro hezkou prezentaci)
Na těsto:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek krystalového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 šálek rozmačkaných zralých banánů
- 1 šálek rostlinného mléka
- ⅓ šálku oleje neutrální chuti
- 1 lžíce octa
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Dno hlubokého plechu o rozměrech 23 x 33 cm vyložte pečicím papírem a boky vymažte tukem.
- V malém hrnci na mírném ohni smíchejte kokosové mléko, kokosový olej a hnědý cukr.
- Šlehejte, dokud směs nebude, asi 2 minuty.
- Nepřevařujte.
- Nalijte vzniklý karamel na plech a rovnoměrně jej rozprostřete na pečícím papíře.
- Umístěte nakrájené banány řeznou stranou dolů a uspořádejte je, jak chcete, ale snažte se zajistit, aby mezi jednotlivými plátky byl minimální prostor, protože po upečení vzniknou ještě větší mezery.
- V misce stolního mixéru (nebo použijt vidličku či metlu) smíchejte rozmačkané banány, rostlinné mléko, olej, ocet a vanilku a šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Do středně velké mísy prosejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici.
- Tuto směs přidejte k mokrým ingrediencím a promíchejte.
- Nepřemíchávejte.
- Těsto jemně nalijte na karamel a nakrájené banány a vrch uhlaďte lžící nebo stěrkou.
- Pečte v troubě 30–35 minut nebo do zlatohnědé barvy.
- Párátko zapíchnuté do středu by vám mělo vyjít čisté nebo s pár drobky.
- Před vyklopením na servírovací tác nechte buchtu asi 20 minut vychladnout.
- Dobrou chuť!
Vyzkoušejte i naše vynikající recepty na cukroví z karamelu. Upečte si cukroví, které chutná každému!