Obrácený ananasový koláč

Obrácený ananasový koláč
Příprava: 30 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 12

Vyzkoušejte tuto naši retro klasiku, kterou si zamilujete! Ultra vlhký, jemný vanilkový koláč s kousky ananasu a ananasovou šťávou je naprosto delikátní a pochutná si na něm celá rodina.

Ingredience

Na polevu:

  • konzerva (655 g) plátků ananasu ve vlastní šťávě – použijte jen 550 g, zbytek si nechte do těsta
  • 12 – 18 koktejlových třešní
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 1/2 šálku třtinového cukru

Na koláč:

  • 1 a 1/2 šálku mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/3 šálku mléka
  • 1/4 šálku ananasové šťávy z konzervy
  • 1/4 šálku zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo esence)
  • 115g změkčeného másla
  • 3/4 šálku bílého cukru
  • 2 velká vejce pokojové teploty
  • zbylý ananas, nasekaný

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Plech vyložte papírovými utěrkami a položte na ně ananas a třešně.
  3. Vysušte papírovými utěrkami.
  4. Nalijte rozpuštěné máslo do 23cm koláčové formy, která je alespoň 5 cm hluboká. (Nepoužívejte rozkládací formu, protože by těsto prosakovalo).
  5. Rozetřete máslo po stranách formy.
  6. Nasypte do formy cukr a hrubě jej rozprostřete (použijte štětec).
  7. Umístěte jeden ananasový kroužek do středu formy a poté jej obklopte buď rozpůlenými ananasovými kroužky nebo celými.
  8. Doprostřed ananasových kroužků dejte koktejlové třešně.
  9. Zatlačte třešně a ananas pevně dolů, aby se dotýkaly dna formy.
  10. Nyní si připravte těsto.
  11. V misce rozšlehejte mouku spolu s práškem do pečiva, sodou a solí.
  12. Ve 2. misce rozšlehejte mléko, zakysanou smetanu, ananasovou šťávu a vanilku.
  13. Ve třetí misce šlehejte máslo s cukrem po dobu 2 minut na rychlosti 7 (ruční mixér), dokud nebude načechrané.
  14. Po jednom přidávejte vejce a vždy než přidáte delší, míchejte 20 sekund.
  15. Přidejte 1/3 směsi mouky a zamíchejte.
  16. Přidejte 1/2 mléčné směsi a promíchejte..
  17. Přidejte 1/3 moučné směsi a promíchejte.
  18. Přidejte veškerou zbývající mléčnou směs a opět promíchejte.
  19. Poté vmíchejte poslední 1/3 směsi mouky.
  20. Přimíchejte zbylý ananas.
  21. Rozložte těsto na vrstvu ovoce, vyhlaďte a vyrovnejte povrch.
  22. Pečte 30 minut.
  23. Vyjměte, volně přikryjte alobalem a pak pečte dalších 15 minut, dokud párátko vložené do středu nevyjde čisté.
  24. Vyjměte koláč z trouby a nechte uvnitř formy 20 minut vychladnout.
  25. Kolem vnitřního okraje koláčové formy provlečte nůž na máslo.
  26. Na koláč položte talíř a poté ho otočte.
  27. Jemně poklepejte na dno formy a poté pomalu zvedejte.
  28. Před podáváním nechte úplně vychladnout.
Koláč s ananasem a koktejlovými třešněmi servírovaný na talíři.
www.recipetineats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.