Vyzkoušejte tuto naši retro klasiku, kterou si zamilujete! Ultra vlhký, jemný vanilkový koláč s kousky ananasu a ananasovou šťávou je naprosto delikátní a pochutná si na něm celá rodina.
Ingredience
Na polevu:
- konzerva (655 g) plátků ananasu ve vlastní šťávě – použijte jen 550 g, zbytek si nechte do těsta
- 12 – 18 koktejlových třešní
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 1/2 šálku třtinového cukru
Na koláč:
- 1 a 1/2 šálku mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1/3 šálku mléka
- 1/4 šálku ananasové šťávy z konzervy
- 1/4 šálku zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo esence)
- 115g změkčeného másla
- 3/4 šálku bílého cukru
- 2 velká vejce pokojové teploty
- zbylý ananas, nasekaný
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Plech vyložte papírovými utěrkami a položte na ně ananas a třešně.
- Vysušte papírovými utěrkami.
- Nalijte rozpuštěné máslo do 23cm koláčové formy, která je alespoň 5 cm hluboká. (Nepoužívejte rozkládací formu, protože by těsto prosakovalo).
- Rozetřete máslo po stranách formy.
- Nasypte do formy cukr a hrubě jej rozprostřete (použijte štětec).
- Umístěte jeden ananasový kroužek do středu formy a poté jej obklopte buď rozpůlenými ananasovými kroužky nebo celými.
- Doprostřed ananasových kroužků dejte koktejlové třešně.
- Zatlačte třešně a ananas pevně dolů, aby se dotýkaly dna formy.
- Nyní si připravte těsto.
- V misce rozšlehejte mouku spolu s práškem do pečiva, sodou a solí.
- Ve 2. misce rozšlehejte mléko, zakysanou smetanu, ananasovou šťávu a vanilku.
- Ve třetí misce šlehejte máslo s cukrem po dobu 2 minut na rychlosti 7 (ruční mixér), dokud nebude načechrané.
- Po jednom přidávejte vejce a vždy než přidáte delší, míchejte 20 sekund.
- Přidejte 1/3 směsi mouky a zamíchejte.
- Přidejte 1/2 mléčné směsi a promíchejte..
- Přidejte 1/3 moučné směsi a promíchejte.
- Přidejte veškerou zbývající mléčnou směs a opět promíchejte.
- Poté vmíchejte poslední 1/3 směsi mouky.
- Přimíchejte zbylý ananas.
- Rozložte těsto na vrstvu ovoce, vyhlaďte a vyrovnejte povrch.
- Pečte 30 minut.
- Vyjměte, volně přikryjte alobalem a pak pečte dalších 15 minut, dokud párátko vložené do středu nevyjde čisté.
- Vyjměte koláč z trouby a nechte uvnitř formy 20 minut vychladnout.
- Kolem vnitřního okraje koláčové formy provlečte nůž na máslo.
- Na koláč položte talíř a poté ho otočte.
- Jemně poklepejte na dno formy a poté pomalu zvedejte.
- Před podáváním nechte úplně vychladnout.