Francie dala světu mnohé kulinářské speciality. Také tento recept na broskvové koláče neboli tarte tatin pochází ze země galského kohouta. Pochutnáte si!
Budete potřebovat:
Na náplň:
- 4 střední broskve
- 4 šálky hnědého cukru
- 2 lžíce bourbonu
Na korpus:
- 2 vejce
- 2 šálky hladké mouky
- ½ šálku změklého másla
- lžička sody
- lžička vanilkového cukru
- ½ šálku nastrouhaných vlašských ořechů
- ½ lžičky soli
Postup přípravy:
- Smíchejte cukr se dvěma lžícemi vody a nechte za stálého míchání zkaramelizovat. Přidejte trochu bourbonu.
- Do pekáče nebo formy na koláč vymazané máslem naskládejte plátky broskví.
- V míse ušlehejte metličkou vajíčka a cukr. Dobře vmíchejte změklé máslo, vanilkový cukr, mouku, nastrouhané oříšky, sodu a sůl.
- Vzniklé těsto nalejte na broskvovou směs.
- Vložte do trouby, kterou jste si předehřáli na 180°C. Po 20 minutách pečení koláč vyjměte a přikryjte alobalem, aby se vám nespálil. Pečte dalších 40 minut.
- Pár minut po vytažení z trouby koláč překlopte na tác.