Nejlepší recepty na okouna 6x jinak! Uvařte si s námi rychlou a zdravou večeři

Co dělat když nestíháte, ale chcete si dopřát vydatnou, zdravou a rychlou večeři po náročném dni?

Uvařte si jeden z těchto skvělých receptů s okounem.

Vychutnejte si toto lehké a křehké masíčko, které se vám na vidličce a v ústech bude rozplývat.

Upečte si ho, usmažte si ho nebo ho ugrilujte. Tak nebo tak, vždy bude naprosto perfektní.

Omega 3, 6 a 9. Jaký je v nich rozdíl a kde je najdeme?

Existují dva hlavní typy mastných kyselin, které jíme – nasycené a nenasycené. Zdravá rovnováha omega mastných kyselin je důležitá pro naši celkovou pohodu.

Tudíž si předčtěte následující text, zjistěte odkud je získat a připište si je na svůj nákupní seznam!

Omega 3

Tento typ tuku je nejvíce skloňovaným typem, o kterém se hovoří. Je to možná proto, že se k němu dostaneme tím nejběžnějším způsobem, je totiž obsažen v rybách.

Najdeme ho v lososu, makrele nebo sledi. Dále ho pro naše tělo můžeme získávat z ořechů, semen a různých rostlinných olejů. Tento druh mastné kyseliny nám pomáhá v boji proti zánětům, chronickým onemocněním, vysokému cholesterolu a tlaku.

Omega 3 mastné kyseliny musíme do těla dostávat z externích zdrojů, protože si je tělo nedokáže vyrobit samo, je proto velmi důležité na ně v běžné každodenní stravě nezapomínat a zařazovat je.


Omega 6

Omega 3 mastné kyseliny jsou ještě účinnější v kombinaci s Omega 6 mastnými kyselinami. Ty hrají velmi důležitou funkci pro správné fungování mozku, růstu a vývoji.

Z velké části se shodují v benefitech, které nám poskytují i Omega 6 mastné kyseliny. Ale pozor velký rozdíl je v tom, že některé typy Omega 6 můžou naopak podporovat záněty v těle.

Musíme tedy proto dbát na přijímání správného poměru těchto tuků, abychom si sami nevědomky nenavozovali zánětlivé stavy v našem těle. Nejlepší poměr je 1:1.

Omega 6 mastné kyseliny lze získávat například z ryb jako je tilápie, slunečnicový olej, sójové boby a arašídový olej.

Omega 9

Můžeme říci, že o tomto typu mastných kyselin se skoro nemluví, možná proto že si jí tělo umí vyprodukovat samo a proto není důvod jí do těla dostávat externě.

Ale znovu pozor, Omega 9 můžou být produkovány pouze pokud v těle máme dostatek dvou předešlých mastných kyselin. Pokud tomu tak není, musíme je opět dostávat do těle v podobě stravy.

Dejte si mandle, olivy pistácie nebo sezamový olej.

Nikola Nováčková

Jsem sportovec tělem i duší a moc dobře vím, že kvalitní strava je základ. V kuchyni jsem jako doma a snažím se objevovat a vymýšlet nejrůznější nové recepty, které jdou ruku v ruce s mým zdravým životním stylem. Ráda tělu dodám komplexní živiny, které zlepší můj sportovní výkon, ale občas podlehnu i mému oblíbenému řízku s bramborovým salátem.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Objevte podobné tipy

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.