Typická letní zelenina, která má kromě kuchyně rozmanité použití i kosmetice.
Salátová okurka je tvořena téměř výhradně z vody, díky čemuž nás vždy skvěle osvěží.
Načerpejte inspiraci z našich receptů na okurkový salát.
Dá se připravit v mnoha variantách a jeho příprava je velmi snadná a rychlá.
Oceníte ho nejen jako skvělou přílohu k letnímu grilování.
Který vyzkoušíte jako první?
Naše recepty
Proč do svého jídelníčku zařadit salátovou okurku?
Salátová okurka patří mezi typickou českou zeleninu, kterou mnoho z nás pěstuje ve skleníku na zahradě. Vzhledem ke svému jedinečnému složení jsou také velmi zdravou potravinou. Najdeme v ní množství různých zdraví prospěšných látek. Vyniká především vysokým obsahem vitamínů skupiny B a vitamínu A, ale obsahuje též vitamín C, PP, E či kyselinu listovou. Z minerálů v sobě ukrývá zejména hořčík, železo, vápník, sodík a jód.
Další cenou látkou, kterou v okurkách nalezneme ve velkém množství, je voda. Více než 90 % okurky je tvořeno vodou, dalších 5 % tvoří vláknina. To je rovněž důvodem, proč okurka obsahuje pouze velmi málo kalorií, na 100 gramů připadá pouze 15 kcal. Kvůli tomu jsou okurky velmi často kontumovány jakou součást rozmanitých diet.
Salátové okurky lze do našeho jídelníčku zařadit mnoha různými způsoby. Kromě receptů na okurkový salát si z nich můžete připravit i velmi chutné polévky, pomazánky, smoothie či limonády. Konzumace okurek má pozitivní vliv na trávicí soustavu, především játra, žlučník a střeva. Prospěšný je i jejich močopudný, a tedy detoxikační účinek. V neposlední řadě jsou okurky využívané také v kosmetice, pomáhají především s hydratací pokožky či proti unaveným víčkům.