Pokud jste zatím neochutnali žádnou veganskou buchtu, je nejvyšší čas. V této bábovce se snoubí hřejivé tóny skořice, zázvoru, ale i dalšího koření s křupavými jablky a ještě k tomu olivovým olejem, který je takovou pomyslnou třešničkou na dortu. Udělejte si k němu šálek kávy nebo lahodné kakao.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce lněné mouky
- 4 lžíce vody
- 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 1,5 hrnku neslazeného mandlového mléka
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička jablečného octa
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 4 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mletého nového koření
- 3 středně velká jablka
- 1 lžíci hladké mouky
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 180°C a formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na stejně velké kousky asi 1×1 cm.
- V malé misce smícháme vodu s lněnou moukou a necháme 5 minut odstát.
- Do jiné misky dáme nakrájená jablka a lžičku hladké mouky.
- Promícháme, aby byla jablka obalená moukou.
- Vyndáme větší mísu a našleháme v ní olivový olej, cukr, mandlové mléko, jablečný ocet, lněnou mouku a vanilku.
- Smícháme mouku, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, nové koření a prosejeme do olejové směsi.
- Důkladně promícháme, aby se vše spojilo.
- Nakonec ještě přihodíme jablka a naposledy zamícháme.
- Takto hotové těsto přelijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme cca 45 – 50 minut a špejlí zkontrolujeme dostatečné propečení ve středu bábovky.
- Pokud je špejle čistá a těsto nelepí, vyjmeme bábovku z trouby a necháme jí ve formě 10 minut odpočinout.
- Pak jí opatrně vyklopíme na kuchyňskou mřížku, aby mohla vychladnout.
- Před servírováním jí poprášíme moučkovým cukrem.