Tahle vynikající olejová buchta je úžasně jemná, vláčná a díky extra panenskému oleji má zcela nezaměnitelnou chuť. Je to skvělá buchta na posezení u čaje.
Ingredience:
- 225 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 150 g krupicového cukru
- 150 ml extra panenského olivového oleje (kdo nemá, použije rostlinný)
- 2 vejce
- 3 lžíce mléka
- 450 g mixovaného sušeného ovoce (rozinky, papaya, meruňky atd.)
Postup:
- Připravíme si dortovou formu, kterou vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 170 stupňů.
- Mouku s práškem do pečiva prosejeme do misky a přisypeme cukr. Důkladně zamícháme.
- V odměrce smícháme olej, vejce i mléko a přimícháme k mouce.
- Nakonec přisypeme sušené ovoce a naposledy promícháme.
- Vlijeme do formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 1 hodinu, poté stáhneme teplotu ne 150 stupňů a pečeme ještě cca 50 minut.
- Když bude povrch buchty moc rychle hnědnout, přikryjeme jej alobalem.
- Špejlí ověříme, aby těsto nelepilo a pokud je vše pořádku, můžeme vyjmout z trouby.
- Nevyklápíme jej ven a necháme vychladnout ve formě.
- Po úplném vychladnutí odstraníme formu a můžeme servírovat.