Olejový moučník s rebarborou

Olejový moučník s rebarborou
Příprava: 30 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 12

Jarní pečení člověka baví dvojnásob, protože příroda se probouzí a začínáme používat jiné oblíbené suroviny, než tomu je o Vánocích. Tahle olejová bábovka je velmi jemná, vláčná a šťavnatá. Uvidíte, že si jí zamilujete.

Ingredience:

  • 240 g bílé špaldové mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 150 ml řeckého jogurtu
  • 150 ml extra panenského olivového oleje
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžička jemně strouhané pomerančové kůry
  • 100 g rebarbory nakrájené na kostky

Ingredience na polevu:

  • 200 g moučkového cukru
  • 50 ml rebarborové šťávy

Postup:

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 170°C a formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • Nachystáme si velkou mísu, do které prosejeme mouku s práškem do pečiva a trochu osolíme.
  • Do jiné mísy dáme jogurt, olej, cukr, vanilkový cukr, vejce a důkladně vyšleháme.
  • Když máme našleháno, začneme po částech přidávat sypkou směs a nepřestáváme míchat.
  • Přisypeme pomerančovou kůru a znovu promícháme.
  • Polovinu těsta vlijeme do formy a poklademe nakrájenou rebarborou.
  • Zalijeme druhou půlkou těsta a uhladíme.
  • Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut.
  • Ke konci bude možná potřeba zakrýt bábovku alobalem, aby příliš rychle nezhnědla.
  • Pomocí špejle zkontrolujeme, jestli je těsto dostatečně propečené.
  • Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a na několik minut necháme odstát.
  • Poté vyklopíme z formy na mřížku, kde necháme úplně vychladnout.
  • Jakmile bude bábovka vychladlá, připravíme si polevu.
  • Moučkový cukr nasypeme do misky a za stálého míchání po trošce přiléváme rebarborovou šťávu.
  • Když je poleva dostatečně zamíchaná a hladká, můžeme s ní polít vychladlou bábovku.
  • Nakonec posypeme nasekanými mandlemi či pistáciemi, případně můžeme ozdobit lístky růží.
Jogurtová rebarborová bábovka ze špaldové mouky.
Zdroj: http://kitchenlioness.blogspot.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.