Jarní pečení člověka baví dvojnásob, protože příroda se probouzí a začínáme používat jiné oblíbené suroviny, než tomu je o Vánocích. Tahle olejová bábovka je velmi jemná, vláčná a šťavnatá. Uvidíte, že si jí zamilujete.
Ingredience:
- 240 g bílé špaldové mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 150 ml řeckého jogurtu
- 150 ml extra panenského olivového oleje
- 150 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 vejce
- 1 lžička jemně strouhané pomerančové kůry
- 100 g rebarbory nakrájené na kostky
Ingredience na polevu:
- 200 g moučkového cukru
- 50 ml rebarborové šťávy
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 170°C a formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Nachystáme si velkou mísu, do které prosejeme mouku s práškem do pečiva a trochu osolíme.
- Do jiné mísy dáme jogurt, olej, cukr, vanilkový cukr, vejce a důkladně vyšleháme.
- Když máme našleháno, začneme po částech přidávat sypkou směs a nepřestáváme míchat.
- Přisypeme pomerančovou kůru a znovu promícháme.
- Polovinu těsta vlijeme do formy a poklademe nakrájenou rebarborou.
- Zalijeme druhou půlkou těsta a uhladíme.
- Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut.
- Ke konci bude možná potřeba zakrýt bábovku alobalem, aby příliš rychle nezhnědla.
- Pomocí špejle zkontrolujeme, jestli je těsto dostatečně propečené.
- Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a na několik minut necháme odstát.
- Poté vyklopíme z formy na mřížku, kde necháme úplně vychladnout.
- Jakmile bude bábovka vychladlá, připravíme si polevu.
- Moučkový cukr nasypeme do misky a za stálého míchání po trošce přiléváme rebarborovou šťávu.
- Když je poleva dostatečně zamíchaná a hladká, můžeme s ní polít vychladlou bábovku.
- Nakonec posypeme nasekanými mandlemi či pistáciemi, případně můžeme ozdobit lístky růží.