Ochutnejte vynikající bylinkovou omáčku (chimichurri) nejen ke grilovanému masu. Inspirujte se!

Pokud patříte k milovníkům masa, určitě musíte ochutnat recepty na omáčku chimichurri, které si zamilujete.

Tato skvělá lahůdka původem z Jižní Ameriky rozhýbe vaše chuťové pohárky, protože je plná vynikajících bylinek.

Potěšte své blízké a zkuste jim naši omáčku nachystat třeba na odpolední svačinu nebo na party ke grilovanému masu.

Co je Chimichurri?

Jedná se o studenou omáčku, která se svou barvou a konzistencí podobá pestu. Chimichurri se těší oblibě po celé Jižní Americe, zejména pak v Argentině a Uruguayi, i když své fanoušky má v podstatě po celém světě.

Variant je opravdu mnoho, protože každý si může upravit složení, jak mu nejlépe vyhovuje. Mimo jiné se dají místo čerstvých bylinek používat sušené, nebo je kombinovat.

Základní složení Chimichurri:

  • Čerstvá plocholistá petržel
  • Stroužky česneku
  • Šalotka (volitelné – nikoliv autentické)
  • Sušené oregano
  • Červený vinný ocet (nebo bílý vinný ocet)
  • Červené chilli nebo sušené chilli vločky
  • Sůl
  • Černý pepř
  • Extra panenský olivový olej

Jak vyrobit omáčku?

Příprava je jednoduchá a nezahrnuje žádné vaření. Ideálním pomocníkem je kuchyňský robot, který vše naseká na velmi malé kousky. Musíme si však hlídat, aby se nám ze suroviny neudělala hustá pasta, to by pak bylo pesto a ne chimichurri.

Pokud nemáme robota, jednoduše použijeme nůž a nakrájíme jednotlivé ingredience na co nejmenší kousíčky nebo vezmeme sekáček na bylinky a pořádně bylinkám nasekáme.

Jak jí podávat?

Toto tradiční argentinské ochucovadlo je možné servírovat ke steaku nebo grilovanému maso. Ovšem klidně se může spojit s kuřetem, krevetami a hodí se i na ryby. Taková lžička omáčky na tresku či lososa udělá divy.

Je perfektní pro marinování masa, ale také na grilování a opékání. Nebojte se experimentovat a ochutit s ní těstoviny, pizzu, vejce, rýži, grilované zeleninové špízy, salát a třeba i polévku. Fantazii se meze nekladou a vyzkoušet se má vše.

Zajímavé variace

Velkou výhodou této marinády/omáčky je její univerzálnost. Díky tomu můžeme v podstatě přihodit jakoukoliv chutnou surovinu a vyrobit tak další alternativu základní verze.

Vynikající je třeba čerstvé oregano s rukolou, ale také čerstvý kopr, máta, kapusta, mangold, zelená hořčice a další. Samozřejmě, že stačí vždy jen trocha od každé vybrané suroviny, ale i tak to stojí za to.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.